Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Емануил Йорданов: Бойко Рашков хвърля бомба след изборите

Сблъсъкът между МВР и прокуратура ще доведе до временно намаляване на качеството на работата на правоохранителните органи. Това няма да продължи дълго, защото след изборите нещата ще започнат да стават нормални и държавата ще заработи. Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод напрежението между МВР и държавното обвинение.

„Не е изненадващо, че Бойко Рашков отказва временно да работи със сегашното ръководство на прокуратурата. Вероятно след изборите той ще подаде сигнали за редица нарушения. Виждаме как висшестоящи прокурори заемат страна в политическите процеси. След изборите много неща ще бъдат различни – ще има и хора, които ще си изменят позициите“, прогнозира Емануил Йорданов.

По думите му прокуратурата води досъдебните производства селективно. Тя се оплаква, че МВР отказва да им съдейства в разкриването на купуването на гласове.  

„Смешният плач на прокуратурата започна от фактическия началник на прокуратурата, станал известен с израза: „Ти си го назначи“. В момента прокуратурата открито работи в полза на бившата изпълнителна власт. Бидейки обаче към изпълнителната власт, прокуратурата не носи отговорността, характерна за нея. Този проблем идва от държавното устройство, заложено в Конституцията“, обясни правозащитникът.

Тридесетина души уронват престижа на държавното обвинение, затова трябва да си тръгнат. За тези, които ще си отиват, бих препоръчал да слушат песента „Краят“ на „Дорс“, тъжничка е малко, но е подходяща. Това, което видяхме в Благоевград през последните два уикенда, говори, че изборите могат да бъдат честни“, посочи бившият вътрешен министър.

Емануил Йорданов прогнозира, че след малко повече от година главният прокурор ще бъде сменен. Това ще стане с решение на ВСС и указ на президента. „Ако ВСС заработи както трябва, което е в сферата на научната фантастика, може да имаме и по-рано нов главен прокурор. Иначе това ще стане след година и нещо, когато изтече мандатът на сегашното ВСС“, каза още правозащитникът.

Бойко Рашков днес заяви, че МВР няма да докладва информация на прокуратурата за купуване на гласове, защото „оттам има чадър на такива лица, които работят в полза на бившата управляваща партия“.

Според него, докато Иван Гешев е главен прокурор не може да се очаква държавното обвинение да работи ефективно по престъпления срещу избирателните права на гражданите.

Източник/ци: Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Бойко Рашков хвърля бомба след изборите - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!