Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стефан Янев: Предстоят трудни времена, трябва да бъде формирано стабилно правителство

Трябва да бъде формирано стабилно правителство, което да взима важни решения. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на последното заседание на Министерски съвет преди изборите.

Янев допълни, че в основата на бъдещото управление трябва да бъде икономическата доминанта. Той отправи призив към политическите партии да чуят гласа на хората и да имплементират идеите на хората за развитието на страната.

"Само с общи усилия ще бъдем в състояние да възстановим икономически държавата, за да може всички социални системи да работят в интерес на гражданите. В тази връзка - изборите са фундаментът на демократичния процес. Онзи момент, в който отговорността от хората идва към всички нас, така че всички ние, като гражданско общество, власт и медии да работим отговорно, за да имаме просперираща България с бъдеще", заяви служебният премиер.

Стефан Янев се обърна и към българските граждани да бъдат активни и свободно и отговорно да упражнят правото си на глас. "Благодаря на МВР, другите правоохранителни органи и институции, ангажирани с подготовката на изборите, които и в момента работят всеотдайно, за да предотвратят тези грозни явления - купен и корпоративен вот. Техните усилия вече дават резултати. В крайна сметка нашият основен приоритет като служебно правителство е резултатите от изборния процес да кореспондират с настроенията на българските граждани и новият Парламент да отразява резултатите от изборите", допълни Янев.

Той заяви, че целта е следващият Парламент да бъде едновременно ефективен и да отразява елеторалната тежест. "Призовавам и политическите партии, и коалициите да бъдат отговорни, да загърбят популизма и PR акциите, да подходят отговорно, защото се опасявам, че предстоят трудни времена", каза служебният премиер Стефан Янев.

Среща

​Ангажиментите на правителството за подготовката на честни и свободни избори се изпълняват в пълен обем. Уверен съм, че сме направили най-доброто в тази посока, заяви министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с Тана де Зулуета, ръководител на мисията в България на Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

В хода на разговора в Министерския съвет беше обсъдена цялостната предизборна обстановка, както и задачите на кабинета за гарантирането на демократични избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби.

В рамките на срещата акцент беше поставен върху новата ситуация предвид промененото изборно законодателство. Премиерът Стефан Янев посочи, че машинният вот е бил обезпечен от правителството както финансово, така и логистично.

По отношение на избирателния процес в чужбина, министър-председателят отбеляза, че има ръст на секциите в чужбина в сравнение с предишните избори.

Премиерът Янев изтъкна още сериозните и целенасочени усилия на правителството в две посоки – от една страна да отправи позитивно послание към гражданите и да ги насърчи да упражнят правото си на глас и от друга страна да противодейства безкомпромисно на негативни явления като купуването на гласове.

В отговор на проявения интерес от страна на Тана де Зулуета какви мерки предприема служебният кабинет срещу купуването на гласове министър-председателят Янев увери, че МВР работят усилено и действията им дават резултати.

Премиерът сподели също така и обратната връзка, която получава при срещата си с граждани в различни населени места в страната. Янев отбеляза, че хората се чувстват по-свободни и се опитват да се освободят от страха или друг натиск, който са усещали преди.

Министър-председателят Стефан Янев благодари на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ за продължаващото сътрудничество и активното участие в дейностите по наблюдение на избори в България.

Премиерът изтъкна, че високо цени работата на всички международни наблюдатели и потвърди готовността на правителството да съдейства, така че те успешно да изпълнят задачите си в интерес на насърчаването на свободните и честни избори.

.

Източник/ци: Стефан Янев: Предстоят трудни времена, трябва да бъде формирано стабилно правителство

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!