Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Война в служебния кабинет заради Иван Гешев

Война на идеологическа основа раздира служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Напрежението възникнало между два от стълбовете на властта, свързани с БСП – служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и правосъдния министър проф. Янаки Стоилов.

Рашков, който от година и половина е съветник на президента, настоятелно е искал от колегата си Стоилов да внесе искане във Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, което да доведе до последващото отстраняване на обвинител №1.

МВР-министърът аргументирал искането си с добре познатите политически мотиви, с които през последната година оставката на Гешев поискаха хиляди от 9-месечните протести срещу властта.

Янаки Стоилов, който освен политик с опит, е и преподавател на студентите от Юридическия факултет на Софийския университет, обаче, дал да се разбере, че не иска да участва в свалянето на Иван Гешев, пише worldnews.bgvest.eu.

Проф. Стоилов обяснил също на колегата си Рашков, че няма юридически основания като министър на правосъдието да сезира ВСС с искане за дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Стоилов бил категоричен, че подобно действие би било прецедент и ще доведе до ескалиране на напрежението между съдебната и изпълнителната власт.

Освен Рашков, много недоволна от упорството на Янаки Стоилов се оказала и бившата червена депутатка Татяна Дончева, която сега се надява да влезе отново в Народното събрание, но от листите на „мутрите“.

Дончева, която е адвокат по няколко дела на прокуратурата срещу известни олигарси пред Специализирания наказателен съд, дори се заканила след изборите да атакува в медиите проф. Стоилов, ако той не приеме ултиматума на Бойко Рашков да иска оставката на главния прокурор.

Източник/ци: Хаос: Война в служебния кабинет заради Иван Гешев - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!