Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Рашков: Корупцията у нас е чудовищна

Корупцията у нас е чудовищна. Без да преувеличавам. Прокуратурата у нас е като тази на Вишински. Даже и повече. Това каза по БТВ шефът на МВР Бойко Рашков.

Прокуратурата се намеси в Пловдив. Един човек от дълго време е в полезрението на полицейските органи. Но прокуратурата и лидерът на ГЕРБ подходиха с подигравки. Намерени са списъци с имена на хартиен носител и срещу тези имена са написани съответните суми. Бяха установени лицата, на които срещу заплащане, е трябвало да гласуват за една или друга партия. Хората са разпитани пред съдия. Защо бившият министър председател и прокурор казват, че е намерена само стъкленица с алкохол.  Може би искат да се смачка и това?!  Тези хора са освободени и дори се правят изявления. Разпитани са три лица пред съдии и са обяснили цялата обстановка. За този случай са положени три денонощия усилия. Това милиционерски действия ли са?! 

Това може да се квалифицира като политическа корупция. Темата е много по-мащабна като резултат.  Ще бъдем свидетели на тези престъпения до петък-събота. Но другата корупция, която отслабва България, е с чудовищни размери. Не преувеличавам. Не зная някой да подарява бюджетни средства все едно са нечия собственост. 

Главният прокурор да обърне внимание на казаното от министър  Петков и Комитова-над 8 млрд. са дадени на фирми, близки до властта и в нарушение на закона. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат нито вложени в строителство, нито да бъдат върнати на държавата. Тези средства са в тези фирми. Тези пари за наши и Борисов ги е раздал. Това е маниер. Преди няколко години ни казваше, че  бил дал пари да увеличи заплатите, пенсиите. Не, той не даваше нито тогава, нито сега. Но демонстрира, че разполага с държавните пари като със собствени средства. 

„Не трябва да изглежда, че все едно сключваме сделка с прокуратурата“, уточни той във връзка с отказа на МВР да подпише споразумение с държавното обвинение. И уточни: „В нашият НК има правни норми, които предвиждат отношенията между прокуратурата и МВР. Това е уредено. Какво повече трябва?! Прокуратурата беше обвързала със задължение прокурорите да надничат в тайните на МВР. Веднага прекратих тази работа. Прокуратурата у нас е като прокуратурата на Вишински. Даже и повече. 

Разкритията за купуване на гласове са ежедневие. Най-впечатляващият резултат е в Хасковско. Откриха се списъци с 28 000 избиратели. Те са били използвани на предходните избори и са били подготвени и сега. Хората е трябвало да гласуват не по волята си срещу заплащане. Това може да се дефинира като бедствие. Областта не е голяма. Това е сериозен вот, който оказва влияние върху изборите. 

За момента се откриват списъци с лица по 2-3-4000 души. Може би до края на седмицата ще се констатират десетки хиляди граждани, които ще гласуват, но не по собствена воля. 

Това поставя начало на наказателни дела. В страната те са повече от 20. Сигналите в МВР са около 150. Има хора с толкова нисък стандарт на живот, че срещу 20-30 лева са готови да гласува за когото му кажат. Разбира се, това не са пари на светло. Това са нечисти пари, които са дошли по линия на наркотрафик, или по друга криминална линия. Източниците на тези средства могат да са най-различни. 

ГЕРБ не е единствената партия, за която се купуват гласове. Има и други. Председателят на тази партия нарече служителите на МВР „милиционери“. Хората си  вършат професионално работата. Може ли един политик да си позволи подобно отношение, да смаже самочувствието на служител на МВР?! 

От 20 години подавам декларация пред Сметната палата и КПКОНПИ за имотното ми състояние. До момента не съм имал бележки. От момента, в който тази комисия бе оглавена от Сотир Цацаров, започна да витае темата в публичното пространство. Аз нямам никакви притеснения за имотите си.

Източник/ци: Бойко Рашков: Корупцията у нас е чудовищна. Прокуратурата е като на Вишински

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!