Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евгений Бакърджиев остави съкровище от десетки милиона на наследниците

Наследство от няколко десетки милиони лева оставя починалият само на 66-годишна възраст Евгений Бакърджиев, дочу Narod.bg.

В натрупаното от бившият политик и семейството му влизат освен солидни суми пари и няколко хотела в София и по морето. Подобно богатство е особено впечатляващо на фона на обвиненията в корупция срещу него като част от правителството на Иван Костов, показа проверка на „Уикенд“.

Бившият син вицепремиер издъхнал след тежък кръвоизлив по време на сравнително лека коремна операция. Преди смъртта си е изпаднал в кома. Тези шокиращи подробности за края на емблематичния в прехода политик разкриха негови близки.

Самият той до последният си дъх яростно отричаше да е замесен в незаконни дейности. Колкото до обвиненията в корупция, те според него идвали от Иван Костов, след като повдигнал темата за далаверите на негови близки. Факт е обаче, че Бакърджиев си отиде като доста заможен човек, а богатството му може да се обясни единствено с престоя му в политиката.

Впечатляващите финансови възможности на Бъки Бомбата лъснаха още през 2009 г. след като самият той се оплака, че крадци са задигнали от дома му 180 000 евро, 20 000 лева, пистолет и солидно количество злато.

Подобна суми и днес звучи като мечта за огромна част от българите. Бакърджиев от своя страна определи изчезналите пари като „джобни”.

От къде ги има, така и не пожела да уточни. Още тогава негови недоброжелатели от редиците на СДС припомниха за многобройните обвинения към него в корупция по време на синьото правителство.

В кабинета на Иван Костов Евгени заемаше поста на заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Под негов контрол бяха голяма част от секторите, генериращи солидни парични потоци. Публикации от онова време нашироко описват мощният финансов кръг, който той оглавява.

Гордееше се, че взриви мавзолея

В края на август 1999 г. мавзолеят на Георги Димитров е взривен по заповед на Евгений Бакърджиев, който се сдобива с прозвището Бъки Бомбата. Първата детонация е направена в присъствието на Иван Костов и Стефан Софиянски. Тя не срутва масивната постройка и се налагат още две къртения.

Години по-късно в интервю за „Уикенд” Бакърджиев споделя: „Бях в забавачката, когато под строй ни заведоха да гледаме мумията. Беше отвратително и на вид, и на миризма. На повечето дечица им стана лошо.

Надявам се, че вече никой не сънува тази гадост. На възрастните също им се повръщаше от мумията на Георги Димитров. Това азиатско, езическо, болшевишко капище трябваше да бъде сринато още през 1992 г., но тогава не ни разрешиха. Взривявахме от сърце, а не с пари.

Не я мислете мумията, тя бе изнесена и погребана още през юли  1990 г. После близо десет години сградата бе едно от най-мърлявите места в столицата. И разбира се, беше символ на разединението и омразата в нашето общество”.

Източник/ци: Евгений Бакърджиев остави съкровище от десетки милиона на наследниците - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!