Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Людмила Радева до Владимир Путин: "Нашата кирилица се нуждае от защита!"

/Поглед.инфо/ Здравейте Владимир Владимирович!

От името на активистите на Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим бих искала да насоча вниманието ви към факта, че нашата кирилица се нуждае от защита.

В руските градове прекалено много табели са изписани на латиница. Следвайки някаква мода, нашите букви и думи често се заменят с латински. Успяват да изпишат дори руските имена на английски. Особено харесват това младежите, като приемат всичко западно за модерно и прогресивно и подценяват своето родно. За съжаление малцина осъзнават, че кирилицата не е просто набор от азбучни символи. Тя носи в себе си духовно послание, което не се среща в никоя друга азбука! Това е един от признаците на нашата идентичност, нашия цивилизационен избор, който трябва да бъде защитен.

За съжаление, наблюдаваме и такава неприятна тенденция: една след друга постсъветските страни изоставят кирилицата. Дори в Украйна се водят подобни разговори. Вместо азбуката (аз, буки, веди) се предлага абецадло (по първите букви на латиницата).

Крим, както казахте, е свещено място и защото създателите на азбуката Кирил и Методий го посещават, а ние, българите, заедно с руснаци, украинци и белоруси, не само ги почитаме на 24 май, но и изпълняваме съвместния проект „Един свят на кирилицата“, насочен към нейната защита и популяризиране. След като получихме президентска субсидия, за което благодарим, проведохме и Международния младежки форум „Диалог на културите: Русия-Балкани“ тази година, където обсъдихме родството на нашите култури и общите духовни корени с участници от България, Сърбия и Северна Македония.

За щастие лидерите на Крим са наши съюзници. В продължение на дълги години Крим е домакин на фестивала „Великата руска дума“, който също обсъжда проблемите за запазване на езика и културата, които ни вълнуват. А депутатите от кримския парламент работят по законопроект, който предотвратява неоправданото използване на латинската азбука в рекламата. Това е първата стъпка. Необходими са и други на всеруско ниво.

Молим Ви да подкрепите кримската инициатива: да обърнем повече внимание на държавно ниво на проблемите за защита на кирилицата, което означава на нашите духовни корени и идентичност. Вярваме, че националното честване на Деня на славянската писменост и култура ще допринесе за популяризирането на тази тема. Да се обяви 24 май за почивен ден, с привличането на първо място на деца и младежи към различни инициативи.

Благодаря Ви!

С уважение,

Людмила Радева, заместник-председател на Съвета на регионалната българска Национално-културна автономия РК "Паисий Хилендарски”

Източник/ци: Людмила Радева до Владимир Путин: "Нашата кирилица се нуждае от защита!" - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!