Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започва голямото поскъпване: парно - 20%, ток - 4,4%, газ - 10%. Какво следва?

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто.

Задава се нов ръст на цените на почти всички стоки и услуги, вследствие на осезаемото поскъпване на енергията. Считано от днес, 1 юли, КЕВР определени нови, по-високи цени на тока, парното и газа. При тока увеличението е средно с над 4%, докато при парното е с 16,23%, като на много места в страната надхвърля 20%, а в София е 19,97%. Българите вече ще плащат и с 10% по-високи цени на газ. Това от своя страна ще доведе до инфлационна спирала, която ще усети още в първите дни на септември, предупредиха пред Lupa.bg водещи икономисти. Според тях цените на всички основни стоки и услуги ще започнат плавно да се вдигат в следващите седмици.

Енергийният регулатор прие новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година и на природния газ за месец юли. Средното повишение на тока за страната е 4,4%, като най-голямо е за клиентите на ЧЕЗ – 5,57%, следвано от потребителите на ЕВН – ръст от 3,74%, и на абонатите на "Енерго-Про", чиито сметки ще се повишат с 3.51 на сто.

Доста по-осезаемо обаче е поксъпването на парното, което потребителите ще усетят след няколко месеца, когато застудее и започнат да пристигат първите по-високи сметки. Топлинната енергия поскъпва средно с 16,23%, като най-голямото повишение и във Велико Търново – над 23%, следват Бургас и Плевен – с над 20 на сто, и София, където сметките ще нараснат с почти 20% (19,97%). Само в дружествата в Сливен и Габрово повишението ще е по-умерено, под 10 на сто.

Произвежданият от топлофикациите ток поскъпва средно с близо 37 на сто, като най-голямо е повишението за столичното дружество - с близо 70%. Това също дава своето отражение върху цените на електроснабдителните дружества.

Природният газ през настоящия месец ще струва с около 10 на сто повече. Неговата цена ще е 49,94 лв/МВтч без данъци и такси при досегашна стойност от 45,27 лв.

Основните причини за нарастването на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Принос за поскъпването на тока обаче има и включването на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" със заповед на енергийния министър да произвежда на регулирания пазар 1 тераватчаса електроенергия. Тя обаче ще струва 220.83 лв./МВтч при изчислена средна цена за регулирания пазар от малко над 108 лв.

В съобщението за новите енергийни цени се обяснява, че цените на газа и емисиите формират 77 на сто от цената на топлинните услуги, а от началото на 2021 г. синьото гориво е поскъпнало на борсите със 70%, а ръстът на въглеродните емисии е близо 150 процента и и стигат нива от 55 евро на тон. Именно отчитането на техните актуални цени е довело до ревизията на първоначалните изчисления на комисията, които предвиждаха средното поскъпване на парното да е 10 насто, на тока – с 3 процента, а прогнозата за газа беше за ръст от 3.5 на сто. Актуалните цени на газа и парниковите квоти са наложили повишаването на прогнозните годишни цени на тези два компонента от тарифите за тока и парното.

От КЕВР обясняват, че тъй като България няма собствен добив на петрол и газ, а изцяло и внася, е било принудена да отрази в ценовите си решения състоянието на международните борсови пазари.

"Комисията е наясно, че по-високите цени на топлинната енергия ще се отразят неблагоприятно за потребителите на услуги, но отказът да бъдат отчетени действащите в момента пазарни фактори създава рискове за срив в дейността на енергийните дружества, които ще бъдат в невъзможност да покриват нарасналите си разходи", пише в съобщението на регулатора. Комисията допълва, че извън разходите на дружествата за газ и парникови емисии е намалило максимално разходите на енергийните дружества. Не са били приети исканията им за вдигане на заплати, инвестиции, ремонти, амортизации и за поддръжка на съоръжения, защото биха довели до допълнително увеличение на цената на топлинната енергия.

Източник/ци: Започва голямото поскъпване: парно - 20%, ток - 4,4%, газ - 10%. Какво следва? (обзор) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!