Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ченалова: Аз разпитвах свидетеля, заплашен от Борисов, че ще бъде направен на колбаси

Свидетелят от т.нар. “канибалска история” е бившият шеф на ДФЗ Светослав Симеонов. Това твърди във видеоинтервю за БРРД бившата съдийка Румяна Ченалова. Той се е явил на разпит пред нея през 2010 г., за да оттегли показанията си за подкуп обещан от бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков свидетелят е бил заплашен от бившия премиер Бойко Борисов с думите: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”. Рашков не разкри неговата самоличност, но опирайки се на косвени данни Свободна Европа посочи, че най-вероятно става дума за Светослав Симеонов. Сега това се потвърждава и от Румяна Ченалова, пред която Симеонов е променил първоначалните си показания за подкупа.

“Свидетелят беше атипично разтревожен. Той беше блед, променяше цвета си през цялото време. Аз мисля, че той изпитваше ужас” – спомни си Ченалова.  “След разпита аз бях толкова развълнувана в отрицателен смисъл, толкова ядосана, възмутена от това, което видях и чух, че запазих протокола от този разпит, колкото и невероятно да звучи и го имам от 2010 г.”

Кой кого е подкупвал, заплашвал и за какво?

Оттеглените показания на Симеонов са брънка от сложна верига събития, които държавното обвинение изследва по досъдебно производство за злоупотреба с европейски средства и подкуп. В този казус се вписва и “канибалската” заплаха срещу  свидетел от страна на бившия премиер-министър.

Сигналът за злоупотребата с европейски пари е подаден в прокуратурата още през 2009 г. Става дума за злоупотреби с дружества участвали в търгове за храни за бедни. Прокуратурата започва проверка, по която е разпитан и Светослав Симеонов. Той разказва пред разследващите, че за да подпише връщането на ДДС на фирмите “В.Д.В. 007” и “Мелком”, Мирослав Найденов му е обещал подкуп от 200 000 лв. Но впоследствие Симеонов оттегля показанията си пред съдия Ченалова.

Ченалова представи копие от протокола, от който става ясно, че първоначално наблюдаващ прокурор по случая е бил Красимир Тренчев от СГП, който се ползва с репутацията на съвестен и почтен магистрат. Според източници, близки до разследването, Тренчев е направил всичко възможно да се премести в Специализираната прокуратура, защото работата му по въпросното досъдебно производство се превърнала в източник на негативи за него.

След като Симеонов оттегля показанията си, делото потъва в забвение, но е възобновено след падането от власт на Бойко Борисов през февруари 2013 г. Скоро след това в края на март 2013 г. специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП обвинява Мирослав Найденов в корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Оказва се, че това е същото досъдебно производство, започнало още през 2009 г., което четири години е било водено срещу неизвестен извършител.

Прокуратурата обяснява, че Найденов обещал на Симеонов подкуп от 200 000 лв., за да подпише той платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на фирмите “В.Д.В. 007” и “Мелком”.

Обвинението на Найденов се коментира в разговор от 2013 г. записан в дома на премиера Борисов в Банкя. На разговора присъстват Николай Кокинов, Бойко Борисов и самия Мирослав Найденов. Борисов пита Кокинов как вижда делото на Найденов като прокурор.

“Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо…Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че посетил… дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото”.

Борисов уточнява, че “Светльо” е именно Светослав Симеонов. Но след като ГЕРБ се връща на власт делото отново потъва в забрава.

В крайна сметка досъдебното производство по случая е прекратено с постановление на прокурор Албена Истилиянова Рачева, докато тя е командирована в СГП. Впоследствие дамата е назначена там. Случайно или не, към днешна дата тя поддържа в съдебна фаза обвинението срещу един от защитените свидетели по случая, чиято самоличност на този етап няма да разкрием. Пред Bird.bg прокурор Рачева заяви, че не си спомня дали е прекратила делото, както и че не помни дали по това разследване има резолюции на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Какво значи “Пак е бил отбой”? И кому е изгодно?

В “канибалския сюжет” има няколко неясни момента. Взел ли е Симеонов подкупа, за да подпише възстановяването на ДДС или не?  Защото все пак е подписал, а не е трябвало. Колко пъти си е променял показанията? От изнесеното дотук можем да предположим, че веднъж Симеонов си е оттеглил показанията през 2010 г. и още веднъж го е направил през 2013 г., когато обвинението срещу Найденов вече е повдигнато. Това се подразбира от думите на Кокинов “пак е бил отбой”.

Не е известно дали заплахата да бъде трансформиран в колбаси е изречена пред Симеонов през 2010 г. или това е станало през 2013 г., когато е “дръпнат от летището” от Борисов. Екипът ни не успя да се свърже със Симеонов, за да изясни този момент. Известно е, че през 2011 г. вместо към месокомбината, Симеонов се отправя към Брюксел, където е назначен за аграрен аташе.

Но и в първия случай през 2010 г. и във втория през 2013 г. е очевидно, че изгода от оттеглянето на показанията на Симеонов има Мирослав Найденов. А натиск за оттегляне на показанията е оказвал лично Бойко Борисов – твърди днес Бойко Рашков, като се позовава на нов, актуален разказ на Симеонов, или така наречената “канибалска история”. През последните дни стана ясно, че работата в МВР по този казус е възобновена и вече е разпитан бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

През 2010 г. Светослав Симеонов е аргументирал пред Ченалова поведението си с принуда от страна на Калина Илиева. Тя го била заплашила, че ако не наклевети Мирослав Найденов, тя щяла да направи необходимото той да се превърне в обвиняем. Тази теза беше тиражирана в медиите и от самия Найденов.

Симеонов обаче не можал да обясни защо не е подал сигнал до компетентните органи за тази принуда. Според Ченалова, ако той наистина е бил заплашен от Калина Илиева, тя щеше да е обвиняема и подсъдима за принуда. Такова дело обаче няма.

„За мен нямаше категорична индикация, че принуда има, но не от страна на Калина Илиева, а от онзи който има интерес Симеонов да оттегли показанията си, а именно Мирослав Найденов, и кръга около него” – разказва бившият съдия.

Според нея първоначалните показания на Симеонов, с които тя се е запознала, съдържат данни за няколко престъпления, първото от които е подкуп. Цялата организация на търга и данните за неправомерно възстановяване на ДДС обосновавали хипотезата за престъпления с европейски средства, както и за наличието на организирана престъпна група. В нея може да се приеме, че са участвали служители на фонда, земеделският министър Мирослав Найденов, а с оглед последните разкрития по случая и Бойко Борисов.

Ченалова е уверена, че материалите за злоупотребата с европейски средства трябва да бъдат предоставени на Европейската прокуратура, а останалото може да се работи от националните власти. Според нея делото може да бъде възобновено, защото давността не е изтекла, но главния прокурор Иван Гешев едва ли би го допуснал. Тя прогнозира, че това би могло да се случи едва след изборите, но само ако новия парламент смени Висшия съдебен съвет и съответно главния прокурор. Ченалова е оптимист, че Симеонов би свидетелствал отново, но освен това по случая имало и документални доказателства, а вероятно ще има показания и на други свидетели.

Друго, което се знае със сигурност е, че злоупотребата с европари и ДДС се е случила и някой е получил изгода от корупционната сделка. Този някой стои зад двете фирми “В.Д.В. 007” и “Мелком”, по чиито сметки е отишло неправомерно възстановеното ДДС. Близко до ума е, че ако през 2009 г. Мирослав Найденов е обещал на Светослав Симеонов подкуп, за да върне неправомерно ДДС на тези две фирми, то някой е обещал от своя страна подкуп на Найденов, за да се случи това.

Засега изследването на собствеността на двете фирми води до задънена улица. Проверка в регистрите показва, че “В.Д.В. 007” има 7 милиона дългове към НАП.  По времето на търговете с ДФЗ “В.Д.В. 007” е била собственост на Любомир Драгостинов, а впоследствие е прехвърлена на “данъчно муле” – лицето Емил Михайлов Ранев, на чието име се водят няколко фирми с многомилионни дългове към НАП. В Търговския регистър има няколко фирми с име  “Мелком” и засега не е ясно за коя точно става дума.

Допълнено на 27 юни 2021: След публикацията с редакцията се свърза собственикът на фирмата Мелком ООД с ЕИК 119627683 и заяви, че неговата фирма няма нищо общо със случая.

Източник/ци: Ченалова: Аз разпитвах свидетеля, заплашен от Борисов, че ще бъде направен на колбаси | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!