Следвайте "Буднаера" в Телеграм

8,7 млрд.лв.раздадени незаконно за 2 г.: без обществени поръчки

8,69 млрд. лева от сключените договори от предишното правителство са раздадени без обществени поръчки, обяви министърът на финансите Асен Василев.

„След направената проверка с оглед на информацията, която имаме, от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки, 8 млрд. и 600 млн. са били без поръчки. Тоест над 42-43% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки“, заяви Василев.

Проверката е направена от служебното правителство, тъй като държавните предприятия и техните „ин хаус“ процедури не се обобщават в процедури и договорите им не са публични, добави Василев.

Нещо повече – по думите на финансовия министър, средствата, раздадени без обществени поръчки, се равняват на общия размер на пенсиите за 9 месеца.

Става дума за строителството на магистрала Хемус, ремонти на язовири и други строителни дейности, като авансово е плащано на фирмите-изпълнители по цени, които не са пазарни. Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че тази практика ще бъде прекратена с промени в наредбите. Вече сключените договори за строителство, включително и за магистрала Хемус ще продължат да се изпълняват.

Както са замислени поръчките, такова „ин хаус“ предприятие не може да ползва подизпълнители. За съжаление, както виждаме и в регионалното развитие с пътищата и свлачищата, и в икономиката с язовирите и т.н., такива поръчки, всъщност това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс. И тук не говорим за малко пари. 8 млрд. и 696 млн. раздадени без конкурс по ин хаус поръчки”, посочи Василев.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че внася в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие, които не могат да бъдат отстранени.

Кирил Пламенов

Източник/ци: 8,7 млрд.лв.раздадени незаконно за 2 г.: без обществени поръчки | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!