Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нидерландия проплака: Руски изтребители сплаших нашата фрегата вместо ние тях. Повредиха ни електронното оборудване

Руски изтребители са създали опасна ситуация в Черно море, прелитайки „много ниско“ над холандската фрегата „Евертсен“. Това изявление беше направено във вторник от Нидерладското министерство на отбраната.

Според министерството инцидентът е станал миналия четвъртък, когато военният кораб е бил на югоизток от Крим" за да сплаши Русия.

"Самолетите многократно са тормозили екипажа на Евертсен между 15:30 и 20:30 часа местно време, казаха от Министерството на отбраната на Нидерландия. - Те летяха опасно близо и много ниско над фрегатата, за да симулират атаки. Изтребителите не бяха мирно настроени, а въоръжени с бомби и ракети въздух-земя, предназначени да атакуват цели от въздуха." 

В допълнение, „Eвертсен“ е имал повреда в електронното оборудване след това.

От гледна точка на Нидерландия, с действията си Русия е нарушила правото на свобода на корабоплаването, както и двустранни споразумения, включително споразумението за предотвратяване на инциденти в морето, което има за цел премахване на опасни ситуации в морето.

„Евертсен“ е плавал в открито море в международни води, каза командирът на кораба лейтенант Джордж Пастоор. - Нямаше причина за тези агресивни действия. Въпреки това симулираните атаки продължиха няколко часа. Беше безотговорно и опасно поведение в морето. "

Фрегатата „Евертсен“ е част от британска ударна група на самолетоносачи, водена от разрушителя на британския флот HMS Defender за сплашване на Русия.

Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че фрегатата на Холандия се и движела към Керченския проток. Поради тази причина и за да се предотвратят нарушения на руската граница са били вдигнати руски бойни изтребители и бомбардировачи.

„На 24 юни 2021 г. чрез обективен контрол на Черноморския флот над действията на корабите на НАТО в Черно море беше установено, че фрегатата на холандския флот „ Евертсен “, разположена в неутрални води, е променила курса си и е започнала да се движи в посока Керченския проток", заявиха от Москва.

"За да се предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Руската федерация, изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24 бяха вдигнати във въздуха от дежурните сили, които летяха на безопасно разстояние в близост до кораба на холандския флот, ” се казва в изявление на министерството.

Министерството на отбраната подчерта, че след прелитането на руски самолети фрегатата веднага е променила курса си от държавната граница и е продължила по предишния маршрут.

"Полетите на руски самолети са извършени в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", добави министерството.


Снимка heb@Wikimedia Commons

Източник/ци: Petel.bg - новини - Нидерландия: Руски изтребители летяха опасно близо над наша фрегата и симулираха атаки в Черно море

Холандия: Руски самолети създадоха опасна ситуация - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!