Следвайте "Буднаера" в Телеграм

FAZ: Европейски лидери се опитаха да „напуснат“ Орбан от ЕС заради скандалния закон за ЛГБТ

/Поглед.инфо/ На срещата на върха на ЕС лидерите на страните-членки остро разкритикуваха унгарския закон, забраняващ популяризирането на хомосексуалността сред децата, съобщава Frankfurter Allgemeine. По време на ожесточената дискусия шефът на холандското правителство Марк Рюте дори постави под въпрос членството на Унгария в ЕС: според него Унгария „няма какво повече да търси в Европейския съюз“. Както утвърждава изданието, такава твърда позиция на ЕС е станала изненада за премиера Виктор Орбан - сега Унгария е заплашена от "сериозни последици" под формата на спиране на паричните вливания от европейския бюджет.

Когато държавните и правителствени ръководители на ЕС преминаха към обсъждането на Унгария в четвъртък вечерта, емоциите достигнаха своя краен предел. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който е открит хомосексуалист, сподели собствената си история. Според министър-председателя на Холандия Марк Рюте, почти всички присъстващи са се просълзили.

И всичко това играеше срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Той обяви влизането в сила на закон, предназначен да "защитава децата от хомосексуалността и други ориентации", дори преди да пристигне в Брюксел. Самият Рюте започва жестока офанзива.

Според участниците в срещата на върха той се обръща директно към ръководителя на унгарското правителство: „Виктор, ако правиш това, защо оставаш в ЕС?“ Този момент беше повратен момент. Това означаваше, че действията на Орбан могат да имат "сериозни последици", пише Frankfurter Allgemeine.

След срещата, която приключи едва рано сутринта, министър-председателят на Белгия Александър дьо Кроз обяви „решаващия момент“: „Никога досега не сме се сблъсквали с подобна конфронтация“. Според него Европейският съвет почти единодушно демонстрира, че търпението му се изчерпва.

На въпроса дали все още има място за Унгария в Европейския съюз, Де Кроз отговори само няколко секунди по-късно: „Надявам се, че господин Орбан ще се прибере днес или поне ще си легне, обмисляйки този въпрос. Не мисля, че той очакваше срещата да вземе такъв обрат. "

Както отбелязва вестникът, преди това в кръга на държавните и правителствените ръководители искането за излизане на страната от Европейския съюз се смяташе за табу. Британците предприеха тази стъпка по собствено желание.

Но още при пристигането си в Брюксел Рюте веднага заяви: „Според мен те няма какво да търсят в Европейския съюз“. По неговите думи, самият той не е в състояние да изгони Унгария, „това може да се случи само стъпка по стъпка“. Той се надява, че натискът ще подейства и Орбан ще отмени закона, в противен случай „те вече няма какво да правят тук“.

Унгарското правителство отвърна на удара. На страницата си в Twitter министърът на правосъдието Джудит Варга отбеляза, че Рюте говори от позициите на„старата колониална арогантност“. „Докато съм жива, ще се боря с всички сили, така че унгарският народ никога да не коленичи пред хора като Рюте", пише тя. Със своите забележки шефът на холандското правителство „се изключи от кръга на цивилизованите народи." Освен това според нея Унгария не планира да напусне Съюза. Тя подчерта: "Напротив, възнамеряваме да го защитаваме от лицемерите."

Самият Орбан не беше толкова войнствен, отбелязва вестникът. По пътя към срещата на върха той заяви, че като „борец за свобода“ по време на комунистическия режим, той е отстоявал и правата на ЛГБТ хората: „хомосексуалността бе престъпление и аз се борих за тяхната свобода и права. Така че защитавам правата на хомосексуалистите."

По информация на вестника, на срещата на върха той се защитава от критиките, но, вероятно, "малко объркано". Думите му, че става въпрос за защита на децата и правото на родителите да участват самостоятелно в сексуалното им образование, предизвикаха само нова вълна от критики.

В този момент Ксавие Бетел се включи в дискусията. Премиерът на Люксембург каза, че познава Орбан от осем години, но сега не може да го разпознае. Той отбеляза, че законът му причинява болка лично. Бетел е омъжен за белгийски архитект от 2015 г.

„Аз не станах гей. Роден съм такъв, това не е мое решение. Вижте колко млади ЛГБТИ хора се самоубиват. Това е лошо. Това е лепене на етикети ”, каза Бетъл. - Вие правите от хората малцинство. Това е ужасно за европейска държава. Майка ми ненавижда това, че съм гей и аз трябва да живея с това. И сега вие го превръщате в закон. "

Всички 27 европейски лидери направиха кратки коментари. Ангела Меркел отбеляза, че децата също имат права и че хомосексуалността не трябва да се приравнява към педофилията. Португалският премиер Антонио Коста отхвърли твърдението на Орбан, че ЕС иска да наложи някакъв начин на живот на държавите-членки.

„ЕС не е империя като Съветския съюз“, каза Коста. - Взехте доброволно решение да се присъедините към клуба, ние се радвахме на това. Но когато се присъедините към нас, трябва да се придържате към правилата и ценностите." Шведският премиер Щефан Лоуен подчерта: „Шведските данъкоплатци не са заинтересовани да оказват финансова подкрепа за онези, които не зачитат нашите ценности“.

Според изданието Орбан е бил подкрепен от лидерите на три държави: Полша, Словения и България. Премиерът на Словакия Едуард Хегер се изрази "не съвсем ясно", но очевидно от позицията на врага. Това никога не се е случвало: когато Съветът на ЕС обсъжда Унгария в рамките на процедурата, предвидена в член 7 от Договора от Маастрихт за нарушаване на ценностите на ЕС, обикновено „говорят само западноевропейците, а източноевропейците слушат внимателно“. Но в началото на седмицата, балтийските държави вече нарушиха мълчанието.

За Унгария тази ситуация е „взривоопасна“: вече се е формирало квалифицирано мнозинство, което може да „отсече“ страната от еврофондовете. Това е възможно, ако Европейската комисия реши за първи път да се обърне към нов инструмент за защита на върховенството на закона.

Урсула фон дер Лайен вече даде да се разбере, че това може да се случи през есента. В този случай Европейската комисия ще сезира Съда на Европейските общности срещу няколко държави, включително Унгария. Тук, разбира се, не става дума за новия закон, който няма нищо общо с изразходването на средства от бюджета на ЕС.

Орбан има и много други „слабости“: според изданието средствата от бюджета на ЕС попадат в джобовете на негови приятели и роднини, правителството насочва пари към непрозрачни университетски фондове, закрива независимите медии и поставя съдебната власт под свой контрол. От четвъртък вечерта на Орбан трябва да му е ясно: ако делото стигне до съда, той вече няма да може да разчита на достатъчна подкрепа, пише Frankfurter Allgemeine.

Германия: Забраната на гей-пропаганда сред малолетни противоречи на европейските ценности! Байдън назначи специален пратеник за правата на ЛГБТ

Рюте иска изгонване на Унгария от ЕС, защото забрани основни ценности – гей-пропагандата сред деца

Was für eine Europa it’s das, her Rott?/ ЩО ЗА ЕВРОПА Е ТОВА, ГОСПОДИН РОТ?

Изправена пред вълна от трансджендъри, Швеция започна да се съмнява

Виктор Орбан: Европейският съюз се изроди в чудовище! Няма да сме послушните му овце!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Превод: ЕС

Източник/ци: FAZ: Европейски лидери се опитаха да „напуснат“ Орбан от ЕС заради скандалния закон за ЛГБТ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!