Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рашков: Преди изборите ще покажа списъка с магистрати с укрити имоти

Ще съобщя имената на политиците и магистратите, които имат недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина. Това ще стане на 9 юли, ако до тогава прокуратурата не го направи. Обществото има право да знае тази информация. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в предаването "Евродикоф" по "Евроком". Въздържам се да кажа дали в него е главният прокурор Иван Гешев, обяви служебният вътрешен министър.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще покаже в дните около изборите списъка с магистрати, за които службите имат данни, че са разполагали с имоти и сметки в чужбина, които не са декларирани в България. Той беше изготвен през 2019 г. от специалните служби по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, но и досега не е видял бял свят. В предаването “ЕвроДиков” Рашков се зарече, че ако прокуратурата не обяви имената, то той ще го направи.

Преди седмица вътрешният министър обяви, че високопоставен прокурор и неговата съпруга, както и хора от ВСС са сред хората, за които било установено, че не са декларирали в България, притежавани от тях сметки и имоти в чужбина. "ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор не случайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия", обяви в прав текст Рашков по БНР.

Сашо Диков попита дали този високопоставен прокурор е с инициали "И.Г.". 

"Бих казал: "Топло", отговори Рашков.

На въпрос "А кога ще стане горещо", МВР-шефът отговори: "Рано е да стане горещо".

На директен въпрос на Сашо Диков дали в списъка фигурира Иван Гешев или жената, с която той живее на семейни начала, Рашков отговори: "Въздържам се".

“Но не отричате?”, констатира Диков.

”Не казвам нито да, нито не, което означава, че се въздържам", повтори Рашков."Рано или късно това ще стане публично достояние. Прокуратурата няма да я чакам много, защото има обществен интерес. Една друга институция има работа по този списък", добави Рашков, явно насочвайки вниманието към НАП.

“На ГЕРБ им е направило силно впечатление каква сума имам аз във фондове (750 000 лв., Бел.ред). Съпругата на този висш прокурор има долу-горе същата сума, която не е декларирала", каза още той.

Сашо Диков попита събеседника си и дали е виждал списъка с магистрати и политици, които не са декларирали имотите и сметките си в чужбина. "Не съм виждал списъка, но имам информация за него", отговори той. И се зачуди защо Сотир Цацаров е изискал тази информация от ДАНС през 2019 г., а досега не я обявил публично. 

МВР-шефът отново обяви, че според него хората в тези списъци не са само 38, както твърди Цацаров, а са 77-80.

"Ако има друг списък, той не е бил изпращан до мен, докато съм бил главен прокурор. И освен това нито списъците, нито проверките по тях са възлагани на МВР. Следователно вместо загадъчното “знам, ама няма да кажа” е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже", обяви бившият главен прокурор.

"Да уведомим Цацаров, че не съм само вътрешен министър, но и вицепремиер. Затова имам информация, която не е само в МВР. Имам правомощия по отношение на силовите ведомства. Много странно разсъждение на Цацаров, че списъкът бил само оперативни данни. На основата на тях се поставя началото на наказателен процес. Какво е правил 2 г. досега? Много са въпросите, които възникват. Старала ли се е прокуратурата да работи по този списък? Дали са поискали проверки от други институции да направят проверки?", коментира Бойко Рашков. Според него няма проблем главният прокурор Иван Гешев да обяви списъка.

"Всички магистрати и политици са длъжни да декларират своите имоти, включително и в чужбина. Ако прокуратурата е установила кой има недекларирано имущество в чужбина, трябва да го обяви", заяви Рашков.

В края на октомври 2019 г., дни преди единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев да бъде избран на поста, пресцентъра на прокуратурата разпространи новината, че 11 души, заемащи висши публични длъжности, и 27 магистрати са укрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании. Това стана само час след като държавното обвинение опроверга появили се тогава в интернет информации, в които се твърдше, че Гешев бил проверяван за сметки от 4 млн. швейцарски франка в банки в Швейцария и Монако. „Документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор", написаха тогава в официално съобщение на държавното обвинение.

Пак покрай времето, в което предстоеше да бъде избран Гешев, стана известно, че в декларацията си пред Висшия съдебен съвет той е заличил всички данни, свързани с жената, с която живее. Стана ясно само, че е във фактическо съжителство и по тази причина той не желае тя да бъде осветена. Така за публиката остана скрито какви имоти, влогове и участия във фирми има жената.

Източници: "Сега", "Евроком"

Рашков: Преди изборите ще покажа списъка с магистрати с укрити имоти

Източник/ци: Рашков: Преди изборите ще покажа списъка с магистрати с укрити имоти | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!