Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежението се покачва! Американски ракетен разрушител влиза в Черно море да изгражда мир

Разрушителят ще участва в учение за изграждане на мир и разбирателство с представители на повече от 30 страни от цял свят,“ се добавя в съобщението.

Американският ракетен разрушител „Рос“ (USS Ross) влезе в Черно море, където ще се проведат многонационалните военни учения „Морски бриз – 2021“, съобщи Шести американски флот на страницата си в „Туитър“.

Влизането на кораба, който носи ракети на борда си, веднага вдигна още повече напрежението в Черно море, пише Сега. Руският Черноморски флот контролира действията на американския военен кораб "Росс" (USS Ross), съоръжен с управляеми ракети, който е навлязъл в Черно море, обяви веднага Националният център за управление на отбраната към министерството на отбраната на Русия.

По-рано пресслужбата на американското посолство в Украйна съобщи, че в ученията ще участват 32 държави, включително САЩ. В маневрите ще участват 5 хиляди военнослужещи, предвидено е да се използват 32 кораба и 40 самолета. 

Разрушителите "Доналд Кук", "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.  Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал" и "Бастион", с крилати ракети "Калибър", а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т. 

Ученията на Киев и НАТО са провокация за дестабилизация по периметъра на руската граница, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на Ютюб канала "Соловьов на живо", цитирана от БГНЕС.

"Ние много добре разбираме, че тези учения преследват и две глобални задачи. Първата е безкрайна дестабилизация по периметъра на руската граница. Това е провокация, за да се провокира, да се предизвика отговор. И този отговор трябва да бъде, защото това е суверенна държава със суверенна граница. И постоянното представяне на този отговор като някакъв вид агресивно действие е провокативна дейност ", каза тя.

„И втората точка е да се прехвърлят различни видове техника, оръжия и оборудване на територията на Украйна и да се оставят там“, добави Захарова.

Според нея всички тези действия надхвърлят споразуменията и най-важното - контрола. "Те се занимават с подривна дейност", каза тя.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Американският ракетен миноносец „Рос“ влезе в Черно море

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!