Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Times: Русия отвръща на инцидента с британския миноносец с военни учения в Средиземно море

/Поглед.инфо/ Руски изтребители, военни кораби и подводници започнаха учения в Средиземно море след инцидента с британски миноносец във водите край Крим, съобщава The Times. Руските кораби и самолети ще отработват защитата на авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус, разположени в Сирия, както и ще проследяват действията на британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth.

В Средиземно море започнаха съвместни учения на руския флот и авиацията, което може да изостри напрежението в отношенията на Москва с Лондон след инцидента с преминаването на британския миноносец през водите край Крим, съобщава The Times.

За да участват в ученията, бяха пребазирани от Русия в Сирия изтребители МиГ-31, носители на хиперзвукови ракети „Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М, които пристигнаха за първи път на летището Хмеймим.

Ракетният крайцер "Москва", фрегатите "Адмирал Есен" и "Адмирал Макаров" и две подводници също участват в ученията в Средиземно море.

По данни на изданието, руските кораби и самолети ще отработят защитата на руската авиобаза Хмеймим и военноморската база Тартус, разположени в Сирия. Освен това друга цел на маневрите е проследяването на британския самолетоносач HMS Queen Elizabeth, който при първото си бойно разполагане отиде в Източното Средиземноморие с изтребители F-35B на борда, за да „се бори с остатъците от Ислямска държава в Ирак."

Според командира на ударната група на самолетоносача, комодор от Кралския флот на Великобритания Стив Мурхаус, руски самолети проявяват интерес към кораба и самолетоносачът вече „се противопоставя на руската активност“.

„Не бих се изненадал, ако по време на учението, като се вземе предвид инцидентът с HMS Defender, се моделират и симулират удари и агресивни действия на самолетите Ту-22М и МиГ-31“, цитира The Times Роб Лий, доктор на военните науки от King's College, Лондон.

Превод: ЕС

Източник/ци: Times: Русия отвръща на инцидента с британския миноносец с военни учения в Средиземно море - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!