Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Григор Здравков: У нас са внасяни чифт калцуни за 6 долара, които струват по 6 стотинки

У нас са били внасяни чифт калцуни за 6 долара, а те струват по 6 стотинки. Това разкри пред „Евроком“ председателят на Легия „Антимафия“ Григор Здравков. По думите му нарушения като тези са били правени със съдействието на прокуратурата, от където на него му е било отговорено, че няма извършени престъпления. Здравков уточни, че е подал сигналите през месец март 2020 година.

„Най-фрапиращото нещо е, че респиратори, които са стрували милион и половина лева, можеш да ги намериш на цена и тогава, и сега между 10-16 000 долара. Те са закупени всеки за по 30 000 евро“, посочи експертът.

Специалистът изтъкна още, че всички тези документи са били налични и проверявани от ГДБОП в отдела за контрабанда. В тази връзка Здравков настоява да стане ясно кои са лицата, които са извършвали тези проверки.

Гост в студиото на Сашо Диков бе и заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, който разкри за драстична непрозрачност при закупуване на предпазни средства. Той обясни, че става дума за закупуване на скъпи и некачествени маски от Китай. По думите му злоупотребите са били открити и при вземането на най-популярното лекарство, служещо за лечение при коронавирус.

„Излиза, че за няколко договора, които са с Китай и Турция е процедирано по следния начин: не се знае откъде са постъпвали оферти за тези всички продукти, всички са пристигали при зам.-министър Начева, ако изобщо е имало такива оферти, освен това, когато е тръгвало да се купува не е била сформирана работна група, нито е било изискано от някой специалист поне да определи минимални изисквания“, обясни Петров.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата.

https://frognews.bg/

Източник/ци: Григор Здравков: У нас са внасяни чифт калцуни за 6 долара, които струват по 6 стотинки – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!