Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал в Северна Македония: Заев казал, че македонците и българите са „един и същ народ“

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски в рубриката „Тема на деня“ на скопския телевизионен канал “Сител“ разкрива, че Заев на среща в България разговорно е казал, че вярва, че българите и македонците са един и същи народ и говорят един и същ език, а след това казал, че това е само негово лично мнение, въпреки че като министър-председател той представлява държава. Николовски посочи, че това е непочтеното отношение на Заев, едно за обществеността, а друго на лични срещи. Според Николовски Северна Македония трябва да направи три неща през следващия период, предаде агенция "Фокус".

„Първо, ясен и сериозен дебат за бъдещето на страната, но не с пресконференции, а чрез широк дебат с всички социални структури. Мисля, че е грешка, че миналата година президентът Пендаровски отхвърли идеята за членство в Европейската икономическа общност, защото в края на деня гражданите искат да станем членове на ЕС, за да живеем по-добре“, каза Николовски. Той посочи, че второто нещо са интензивните реформи вътре в страната по посока правова държава и в икономиката, както и чрез използването на европейските фондове.

„Така че Министерството на транспорта и съобщенията не разполага с железопътен проект, който да започне на сръбската граница и да завърши на гръцката граница. Говоря за това от месеци,“ подчерта Николовски. Той добави, че третото нещо по отношение на разговорите с България е, че трябва да има честни отношения и трябва да се каже на политиците в България какви са позициите на Македония, а не едно да се говори публично, а друго на закрити срещи.

„Разполагам с информация, която не се споделя с обществеността. Не знам дали Заев като министър-председател е наясно, че когато има повече от един човек на среща от другата страна, се правят бележки. На поне две срещи, една от които в България, той разговорно е казал, че смята, че българите и македонците са един и същи народ и говорят един и същ език. След това е казал, че това е мнение лично, а не на страната. Премиерът не може да има лично мнение, което влиза в стенограмите. Както чухме от български интелектуалец, той каза, че не е вярно, че България не е помогнала с нищо на Заев, а че му е помогнала да дойде на власт,“ подчерта Николовски.

Скандал в Северна Македония: Заев казал, че македонците и българите са „един и същ народ“

Източник/ци: ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев е заявил неофициално в София, че македонците и българите са „един и същ народ“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!