Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вижте как Бойко Борисов кадрува в съдебната власт (НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ + ВИДЕО)

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес третия епизод от новото си разследване “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”, провери репортер на Narod.bg.

В този епизод на разследването се чуват тайни записи с твърдения за:

– намеса от страна на изпълнителната власт в лицето на тогавашния премиер Борисов в съдебната власт и КПКОНПИ;

– лъжесвидетелстване на защитени свидетели по делото срещу Веселин Денков;

– намеса от главния прокурор Иван Гешев в специализираните съдилища;

– намеса от страна на административния ръководител на Апелативния специализиран съд в работата на съдебните състави по конкретни дела;

– множество етични нарушения.

Разследването „Списък за бърз контрол“ проследява историята на Веселин Денков, собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство.

В първите две части от разследването се изнасят записи, правени в течение на няколко месеца, в които Веселин Денков е с най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Най-фрапиращото от епизодите досега е разговорът с двама препоръчани консултанти, на който се обсъжда възможната цена на промяна на мярката за неотклонение на Денков в по-лека – най-малко 100 хиляди евро.

В публикуваната днес трета част се изнасят тайни записи, в които става дума и за срещи и разговори по казуса Денков на бившия премиерски съветник Яне Янев с председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Освен с Цацаров, Янев разговаря и с поне двама съдии от специализирания наказателен съд.

За срещите основен източник е разказът на самия Янев, а от КПКОНПИ отказаха да коментират темата. Важно е да се напомни, че част от изнесената информация е лесна за верифициране и може да стане ясно дали е достоверна сравнително бързо.

Въпреки отказа за коментар, по данни на АКФ от две седмици КПКОНПИ проверява изнесеното в първите две части на разследването по казуса на Веселин Денков. В хода на проверката са били извикани най-малко седем души, всички от тях участници в записаните разговори.

„Ценното в тези записи е осветляването на механизмите, по които става лобирането, информацията как всъщност са направени ключови назначения в съдебната система и дали разписани на хартия принципи като разделение на властите и независимост на съда се спазват в действителност“ коментира авторът на разследването Николай Стайков.

„Изводите от съдържанието на разговорите не са много оптимистични – дори и само част от изнесеното да е вярно, това е основание за сериозна проверка от прокуратурата, от Висшия съдебен съвет и от Инспектората към ВСС“, смятат от юридическия екип на АКФ.

Представеният епизод “Когато по стандартния начин не става” е трета част на разследването “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”.

Цялото видео ТУК

Източник/ци: Вижте как Бойко Борисов кадрува в съдебната власт (НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ + ВИДЕО) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!