Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БАН предлага ген. Мутафчийски и проф. Витанов за член-кореспонденти. Чака се канонизиране...

Израел върна маските на закрито, въпреки че 65% са ваксинирани или преболедували COVID-19

БАН номинира за член-кореспонденти две от лицата на пандемията - ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Николай Витанов. Кандидати за титлата са и историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, писателят Георги Господинов.

Писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев са сред имената в списъка на номинираните за академици. В него са лекарите Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет - Плевен, и пионер на роботизираната хирургия в гинекологията и онкогинекологията, както и Николай Петров - бивш здравен министър и бивш шеф на Военна болница.

Номинирани са още историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, както и служебният министър на образованието и науката - химикът Николай Денков.

Списъкът със 118 имена на изтъкнати учени в различни направления на науката и изкуството, кандидати за академици и член-кореспонденти, ще бъде публикуван днес на сайта на БАН. В направлението “Изкуство” за академици са предложени още композиторът Георги Костов, бивш министър на културата и бивш ректор на Националната музикална академия, и режисьорът Пламен Марков.

За член-кореспонденти пък предлагат лицата на пандемията - ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за битката с COVID-19 и шеф на ВМА, и математика Николай Витанов, който от 1 г. прави математическите модели на разпространение на заразата. За член-кореспондент е предложен и писателят Георги Господинов, носител на европейски и световни награди за литература.

Конкурсът бе обявен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът на академици и член- кореспонденти ще се проведе през октомври.

Според правилата в конкурса може да участват професори и доктори на науките. Кандидатите за академици трябва да са член-кореспонденти на БАН, а за член-кореспонденти може да кандидатстват специалисти, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 г. В областта на изкуствата се избират изтъкнати дейци на културата и изкуството.

Източник: "24 часа"

БАН предлага ген. Мутафчийски и проф. Витанов за член-кореспонденти

Източник/ци: БАН предлага ген. Мутафчийски и проф. Витанов за член-кореспонденти | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!