Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Защо мълчи ген. Стефан Янев за оградата на турската граница?

Служебният министър-председател Стефан Янев мълчи за състоянието на оградата на българо-турската граница. Преди месец журналистът Димитър Байрактаров е подал сигнал до премиера за засекретените проверки на съоръжението на границата.

„Настоях да бъде извадено от постановление 181, за да могат гражданите да научат за резултата от прокурорската проверка. До този момент обаче няма никакви предприети действия“, обясни пред Lupa.bg  журналистът.

„Какво се засекретява – мрежата и телът ли? Докато се строеше оградата, нищо не беше секретно. Когато цъфнаха факти за зулуми и грабежи, тогава правителството на Бойко Борисов забрани огласяването на информация чрез засекретяването й“, припомни Байрактаров.

След като се мълчи по тази тема какво ни пречи да предположим, че 50% от оградата е паднала. Тайна е какви пари се влагат за поддръжката й. Не се огласява кои фирми, усвояват средствата. Само излизат съобщения от МС, че се отпускат пари за нея, но никой не казва има ли гаранция и за какъв срок е тя. Дори не знаем кога официално е въведено в експлоатация съоръжението.

„Пускал съм сигнали до главния прокурор, към които съм прикрепил видеозаписи с граждани, които помагат безвъзмездно за изграждането на оградата. Предполагам, че от техния труд някой се е възползвал и е прибрал парите. Припомням ви, че главният прокурор заяви в парламента, че са констатирани завишени цени при строежа на съоръжението и то бе веднага засекретено, за да не получим цялата информация“.

„Ден преди сигнала за оградата изпратих и друг, че „Воля“ и НФСБ ползват държавна собственост за партийни офиси в нарушение на закона. На 2 юни получих отговор, че е назначена работна група за извънпланови проверки и досега не е ясен резултатът от тях. Вместо това на „Раковски“ 134 се появи и транспарант на СДС. Това правителство обещаваше прозрачност на българското общество, но тя, като че ли се оказа мираж“, заключи Байрактаров.

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Защо мълчи ген. Стефан Янев за оградата на турската граница? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!