Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Израел върна маските на закрито, въпреки че 65% са ваксинирани или преболедували COVID-19

Израел обяви в петък връщане на маските на закрито с оглед трайното нарастване на случаите на COVID-19 със силно заразния индийски щам, съобщи Ройтерс. Решението идва само 10 дни, след като властите в страната позволиха маските да не бъдат носени на затворени обществени места.

Обновените правила трябва да се прилагат от днес по обед във всички затворени пространства, като здравното министерство на страната също така призова хората да носят маски навън, когато са в големи групи на открито.

Ръководителят на работната група за борба с пандемията Нахман Аш каза пред общественото радио, че необходимостта е възникнала след появата на повече от 100 нови случая на ден в страната, която се гордее с една от най-успешните ваксинационни кампании в света.

Изключение се прави за деца до 7-годишна възраст, както и по време на спортуване.

Министерството на здравеопазването на Израел възстанови изискването за носене на маска за всички вътрешни пространства с изключение на дома, и заяви, че също така препоръчва маски да се носят и на големи събирания на открито, като специално се споменава гей прайдовете, който ще проведат в страната този уикенд.

Решението е факт, след като COVID инфекциите се увеличиха повече от четири пъти тази седмица до 138 с оглед на възникнали заразни огнища, приписвани на индийския щам, в две училища, което накара здравните служители отново да затегнат някои ограничения, препоръчвайки в същото време на родителите да ваксинират децата си на възраст между 12 и 15 години.

Около 55% от 9,3 милионното население на Израел вече е получило по две дози от ваксината на "Пфайзер". В момента около 65% от израелското население е напълно ваксинирано или се е възстановило от COVID-19, посочиха от здравното министерство.

През април Нахман Аш заяви, че Израел може да постигне колективен имунитет, когато 75% от населението на страната бъде ваксинирано или е получило естествен имунитет след възстановяване от COVID-19.

В четвъртък обаче той посочи, че този процент трябва да бъде "най-малко 80%", като се има предвид по-високата заразност на индийския щам.

Израел върна маските на закрито, въпреки че 65% са ваксинирани или преболедували COVID-19

Източник/ци: Израел върна маските на закрито, въпреки че 65% са ваксинирани или преболедували COVID-19 | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!