Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Salzburger Nachrichten: Необходим е пряк диалог - Курц и Меркел подкрепят среща на върха Русия-ЕС

/Поглед.инфо/ Себастиан Курц изрази подкрепа за провеждането на среща на върха между ЕС и Русия, пише Salzburger Nachrichten. Австрийският канцлер подчерта, че диалогът между Владимир Путин и Джо Байден не е достатъчен: ЕС е географски по-близо до Русия и много проблеми са по-актуални и важни за него. Мнението на Курц беше подкрепено от Ангела Меркел, която заяви, че ЕС трябва да създаде формат за преговори с Русия на най-високо ниво.

Във връзка с напрежението в отношенията между Русия и ЕС австрийският канцлер Себастиан Курц изрази подкрепа за идеята на Германия и Франция да се проведе среща на върха с участието на Владимир Путин, пише Salzburger Nachrichten. По мнението на Курц не би трябвало отношенията между Брюксел и Москва да се свеждат до факта, че ЕС просто наблюдава какво обсъждат Джо Байдън и Владимир Путин.

„ЕС е географски по-близо до Русия, много проблеми ни засягат по-пряко, отколкото САЩ. Ние, както и Германия и други държави, настояваме за директен диалог между ЕС и Русия, въпреки всички разногласия “, цитира изданието Курц.

Както пише Salzburger Nachrichten, германският канцлер Ангела Меркел също говори по подобен начин: „Не е достатъчно, когато американският президент разговаря с руския президент. ЕС също трябва да създаде формати за преговори в тази област. "

Освен това Меркел поиска по-голямо единство на страните от ЕС по въпроса за Русия, като заяви, че през последните месеци стана очевидно, че некоординираният отговор на множество провокации от Москва е недостатъчен.

Очаква се на настоящата среща на върха на ЕС в Брюксел да бъде обявена възможността за нови икономически санкции срещу Русия, отбелязва вестникът. В същото време проектът на изявление след срещата на върха съдържа и разпоредба, съгласно която ЕС остава отворен за сътрудничество с Русия в определени области.

По-специално говорим за защита на климата, борба с международния тероризъм и здравеопазването. Все още не е ясно дали ще бъде направен опит за възстановяване на отношенията с Русия на най-високо ниво, предложен от Франция и Германия, пише Salzburger Nachrichten.

Изданието отбелязва, че идеята за провеждане на среща на върха между Русия и ЕС намери положителен отговор в Москва. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Владимир Путин е привърженик на възстановяването на контактите и диалога с ЕС.

Що се отнася до Украйна, напротив, Киев предупреди ЕС да не възобновява диалога с Русия на най-високо ниво, пише Salzburger Nachrichten. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба подобен ход би се превърнал в "опасно отклонение от санкционната политика на ЕС" и допълнително би отчуждил Русия от изпълнението на условията на Минските споразумения.

Превод: ЕС

Източник/ци: Salzburger Nachrichten: Необходим е пряк диалог - Курц и Меркел подкрепят среща на върха Русия-ЕС - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!