Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новият зам.-министър на туризма Белколева е поредна гавра с бранша

В кариерата си Белколева е работила в „сферата на банковото дело“ – каквото и да значи това и после - за канадска компания в областта на консултантските услуги. От опита й като брокер на недвижими имоти в Торонто, можем да заключим, че владее английски. 

С назначаването на новото ръководство в министерство на туризма, едното зам.-министерско място остана вакантно, като то по принцип се полага на човек, който работи във връзка с дигитализацията и рекламата. 

Малцина, да не кажем почти никой, не знаеше, че в предишния кабинет е работил зам.-министър с подобен ресор, защото и нищо ефективно в рекламата не се случи през шестте години, когато министър бе Николина Ангелкова. 

Мнозина помислиха, че краткият живот на настоящия служебен кабинет е основание да не бъде назначен втори зам.-министър, който да търси нови рекламни подходи, още повече, че ефектите от Ковид кризата продължават да тежат на туризма в цял свят. 

Проблемът изобщо не е в личността на Мария Белколева, а в демонстрацията на всяка липса на държавническо мислене по отношение на туризма и явно нагласяване на „нечий“ човек на държавен пост, като стартова позиция за бъдещето. 

Стела Балтова, която за втори път е министър на туризма в служебно правителство, след това на Огнян Герджиков, е магистър по дигитален маркетинг, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на посолството ни в Дания, зам.-председател на Държавна агенция по туризъм. Даниела Стоева, която сега е зам.-министър на туризма, е позната лично на над 90 на сто от хората в бранша и на практика няма ситуация или проблем, в който тя да не може да вникне за няколко минути. 

Белколева може да е наясно с квартирния въпрос в Торонто, но със сигурност няма и най-обща представа нито от туризма у нас, нито от проблемите на отделните сектори, нито от начина, по който Ковид кризата се отразява на различните ресори. Тя със сигурност няма и най-бегла представа от рекламните кампании до момента, не познава рекламните стратегии на преките конкуренти на страната ни; не е наясно докъде е стигнал процесът на дигитализация на туризма. Всъщност – тя изобщо няма място в туризма. 

Накратко: поради липса на друго подходящо място за Белколева, тя е назначена на поста не защото става за него, а защото този стол е бил свободен и тя се готви за нова държавна позиция, която повече да й отива. 

За какво се готви Белколева и чие протеже ще се окаже, тепърва ще стане ясно, защото е повече от сигурно, че единственият туризъм, който познава, са нейните лични ваканции. Белколева е парашутирана в министерството дори без знанието на министъра. 

Ако все пак Белколева се съгласи да дава интервюта, те ще са в добрата стилистика на пожеланията за „отговорно отношение към този толкова важен за страната бранш и търсене на бързи решения да бъдат привлечени повече туристи.“

Независимо каква е крайната цел на Белколева, тя ще остане запомнена като първият имотен брокер с министерска функция в туризма. Ако е достатъчно бърза, може да набележи цели туристически комплекси за продажба.

Новият зам.-министър на туризма Белколева е поредна гавра с бранша

Източник/ци: Новият зам.-министър на туризма Белколева е поредна гавра с бранша | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!