Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не го виждам Бойко как ще се измъкне от затвора

Още веднъж по държавната помощ за ПИБ през изкупуването на акциите на по-висока цена, без банката да поема задължение да ги изкупи обратно. Това не е новина, защото още когато Борисов излъга за това се знаеше че е пиар без стойност.

За сега загубата е около 100 милиона лева и тя няма да намалее. Не искам да обсъждам състоянието на ПИБ, но определено банката няма да спечели от затваряне на кранчето за рефинансиране на дълговете на избраните, които се прехвърлиха от КТБ през кредити от БРР. Да не говорим че американските санкции ще форсират ситуацията, като лъснат много "рефинансирани" по целесъобразност кредити за "специалните", зад които няма реално обезпечение.

Но отговорните за решението за изкупуване при тези условия на акциите на ПИБ определено отиват в затвора.

Защитната им теза, че това е било политическо решение, тоест риск оправдан от целта - да започнем преговори за влизане в Еврозоната, е въздух без покритие, защото въпросът не е дали е трябвало да се прави този харч, а защо при тези условия, след като държавата можеше да ги купи на реалната им стойност /пазарната/ и да придобие контрола върху банката, защото НЕ е задължение на държавата да подпомага ПИБ, а е на ПИБ да си попълни капиталовата адекватност, заради която блокира влизането ни в ЕЗ. И като не могат /имали са цялото време/ се преминава към "спасяване" и акциите струват толкова, колкото прецени даващия пари.

Именно за това Борисов е с готово обвинение, от което не виждам как ще се измъкне, защото държавния интерес и политическото решение не оправдават сделка над пазарната цена. Нито пък общи фрази като стабилността на банката, на банковата система. Като вземат акциите на пазарна цена и поемат контрола върху банката така най-добре се грижат за стабилността и, за клиентите и, след като собствениците и не могат да го сторят.

Не го виждам Бойко как ще се измъкне от затвора.

Този запис както и да го гледат неговите адвокати го инкриминира, защото е от официално заседание на МС

С интерес очаквам да видя как точно ще "бранят" Борисов след като го изведат с белезници

Ilian Vassilev, Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!