Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българският Навални – Стъки има служебен паспорт от МВнР

Шефът на федерацията по ММА Станислав Недков – Стъки има служебен паспорт от МВнР на основание на това, че е шеф на федерация, научи БРРД от свои надеждни източници.

"Аз съм българският Навални." Или когато се изгуби нишката с реалността.

Съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти точка 12, право на служебен паспорт имат– членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации.

“Зеленият паспорт” дава някои конкретни привилегии като безвизово пътуване в редица страни, за които нормално се изисква виза. Сред тях са например Русия и ЮАР. Приносителят му има право да се минава през коридорите за дипломати на ГКПП у нас и в чужбина, а също така и право да нощува в дипломатическите мисии на България по света.

Освен това правителството застава (поне на думи) зад притежателя на служебен паспорт. В текста на корицата е посочено че Министърът на външните работи, от името на Правителството на Република България, се обръща с молба към гражданските и военните власти на държавите да предоставят на притежателя на този паспорт необходимите улеснения за свободно и безпрепятствено движение и да му оказват необходимото съдействие.

Нищо подобно не пише на обикновените граждански паспорти.

Миналата година разследващият сайт Биволъ разкри, че със служебни паспорти са разполагали Васил Божков – Черепа и неговата съпруга. Те също са издадени на основание на вписването им в УС на спортна федерация. По времето, когато паспортът е издаден, Черепа беше в чудесни отношения с властта, която променяше закони в негова полза. По собствените му думи Васил Божков е плащал десетки милиони на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, за да си осигури бизнес комфорт.

Станислав Недков не крие политическата си подкрепа за предишното правителство на Бойко Борисов. Тази подкрепа има и финансово обяснение. Ръководената от него федерация е получила над милион лева субсидии от спортното министерство, разкри миналата седмица служебният спортен министър. Служебният паспорт на Недков е още един формален признак, че той е бил любимец на предишната власт.

Източник/ци: Стъки има служебен паспорт от МВнР | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!