Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жестока сеч на шуробаджанаците от ГЕРБ в земеделието – как се крадат 2,5 млрд. на година?

Поголовната сеч калинките на ГЕРБ в държавната администрация, която предприе служебният кабинет, отнесе главите и на почти всички началници в едно от най-шуробаджанашките министерства у нас – на земеделието и храните и горите, където 2,5 млрд. лева на година потъват във фирмите на мутрите около Бойко Борисов, научи Narod.bg.

От години за това ведомство, управлявано доскоро от невнятната Десислава Танева, се знае, че единственият критерии по който са назначавани хората тук е не тяхната квалификация, а „партийният“ им или роднински „ценз“.

Афинитетът към тази своеобразна гара разпределителна на милиардите европейски средства, който минават през неговата хазна, за да потеглят към селскостопанските производители е съвсем разбираем.

Все пак изградената от години стройна система за облагодетелстване на определени играчи на този пазар, няма как да бъде оставена в „случайни“ ръце, пише „Банкеръ”.

А както можем да се досетим, за да може този добре смазан механизъм на приоритетно за избрани финансиране да работи „по правилата“ на началниците на държавата, подопечните му структури, също трябва да са „захранени“ с подбрани хора.

Една от най-апетитните хапки в земеделската администрация винаги е бил Фонд „Земеделие“ , който годишно разпределя субсидии за над 2.5 млрд. лева. А скандалите около вида и адресатите на тяхното „насочване“ избухваха периодично в последните години.

Проблемите тук, както ги определи, министър Бозукав са най-тежки. Той поиска с работата на най-голямата разплащателна агенция да се заеме независим одит. Разбира се беше назначена и проверка с участие на Министерство на финансите и АДФИ.

Очевидно първите сигнали от проверяващите са били достатъчно красноречиви, за да бъде освободен досегашният началник на фонда Васил Грудев и заменен със засега неизвестния в публичното пространство икономист и адвокат – Борислав Михайлов.

Ако съдим по представянето му Михайлов е бивш ревизор във финансовото министерство, управител на консултантска фирма по финанси и право и адвокат по данъчно и наказателно право. Очевидно именно тази му квалификация се е оказала сериозен плюс за избора му.

Друг е въпросът дали той ще има достатъчно време, за да успее да разплете кълбото от схеми и зависимости, съпътствали от години работата на тази агенция.

И дали най-сетне някой ще успее да направи тази толкова необходима коренна промяна в действията на администрацията в областта на земеделието, така както му се иска на служебния министър.

И дали ще бъде ускорен темпът на работа в институцията, за да не „сме на опашката“ по усвояване на европейските средства, както наскоро определи ситуацията с някои от програмите Бозуков, е въпрос с много неизвестни.

Чистката на служебният министър продължи и в държавната фирма- монополист „Напоителни системи“. Нека не забравяме, че това държавно дружество управлява поливната инфраструктура в цялата страната, Тук тя беше аргументирана с „нередности“ и „организационни пропуски“.

Междувременно стана ясно, че Бозуков е бил доста притеснен от факта, че проверяващите тук са се натъкнали на необясними действия по отношение на кредити, получени от частна банка с негативен рейтинг, обявен след одита на Европейската централна банка.

„Защо е сключен заем с тази банка, която не покрива критериите за ликвидност и при проблем активите на „Напоителни системи” могат да бъдат запорирани”, задава риторичен въпрос министърът.

В същото време, държавното дружество има несъбрани вземания за 4 млн. лв. от години, които били издадени на база съдебни решения.

“И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони”, недоумява Бозуков.

Въпросът с обществените поръчки тук също е доста щекотлив. Скандален е примерът само с една от тях –  при цена 80 лв. за кубик бетон, от „Напоителни системи“ се подготвили да плащат за бетон от Бургас с цена от 295 лева…

Според запознати на този етап са открити над 20 меко казано смущаващи договора на държавното дружество, които в момента детайлно се проверяват. За това какви ги е вършила досегашната началничка  – бившата фолк певица Снежина Динева (с творчески псевдоним Нена), вече има сигнал в прокуратурата.

Тук е моментът да напомним, че в момента „Напоителни системи“ работи по най-големия проект в съвременната си история – за ремонт на поливни съоръжения в страната. Той е за над 100 млн. лв. като голямата част от финансирането идва от програмата за развитие на селските райони, която се администрира от фонд „Земеделие“.

През септември миналата година стана ясно, че в поръчката, разделена на 26 позиции, при сериозна конкуренция от оферти, но в крайна сметка са избрани три обединения за победители. Именно заради начина, по който са били оценявани участниците,

Комисията за защита на конкуренцията беше залята с жалби за около 20 от позициите.

Ремонти на напоителните съоръжения са заложени и в Националния план за възстановяване, по който България може да усвои 12 млрд. лв. от Европейския Съюз до 2026 година.

Заложеният в проекта на ГЕРБ бюджет е 848 млн. лв., с които трябва да се ремонтират 165 обекта – канали, помпени станции, тръбопроводи и други, както и 102 отводнителни съоръжения. Но дали след промяната от следващото редовно избрано правителство сумите ще останат същите, ще стане ясно най-рано след месец.

През последните седмици земеделският министър  направи серия от промени и в държавните горски предприятия.

За да се справи с батаците в горите, служебният министър на земеделието сега разчита на инженера-лесовъд и яростен природозащитник Александър Дунчев, който в края на миналия месец беше назначен за директор на Изпълнителната агенция по горите.

Известният еко активист от години се бори за опазването на горите първо като експерт в природен парк “Витоша” , а след това в неправителствената организация WWF. Той е и част от експертния екип на организацията „Зелени закони“.

Участва в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите, съвместяване на природозащитните изисквания в лесовъдската дейност и подобряване на горското законодателство.

Вятърът на промяната отнесе и доскорошния изпълнителен директор на Българската  агенция за безопасност на храните (БАБХ) – Паскал Желязков. Причините за това си решение Бозуков определи като комплексни, но не пропусна да подчертае, че сред основните са „съмнителни договори“, като сред най-фрапантните за пореден път беше посочен скандално прочулият се „златен гьол“ на Капитан Андреево.

Сега пред новият изпълнителен директор на БАБХ – доцента по ветеринарно-санитарна експертиза в Тракийския университет в Стара Загора Деян Стратев, стои задачата да преразгледа именно този договор и да намери формулата по която дезинфекцията на превозните средства, влизащи от Турция, да бъде възложена не на частна фирма, а да се реализират от самото държавно ведомство.

Тук е моментът да напомним, че тази дейност вече седма година е отдадена на „Пи.Еф.Си.“, за което фирмата получава завидната комисиона от 20% от събираната такса.

Да не говорим, че преди дни проверка на НАП установи, че половината от касовите апарати на частното дружество -оператор на обекта на пунктовете „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“, не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси.

А според новият шеф на приходната агенция – Румен Спецов в този случай става дума за „умишлено укриване на оборот , заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 млн. лева“.

Какъв ще е ефектът от сериозните рокади в земеделието, ще стане ясно при следващата „реколта“…

Недоразумението Десислава Танева управляваше милиарди в интерес на Баце и неговото вълшебно чекмедже

Източник/ци: Жестока сеч на шуробаджанаците от ГЕРБ в земеделието – как се крадат 2,5 млрд. на година? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!