Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служебният МС да вземе над 60 млн. лв. от Домусчиев за БМФ преди Магнитски да е разширен

През последните дни във висшите кръгове се говори, че американското правителство смята да разшири списъка Магнитски за България. Напомняме, че в доклада на Държавния Департамент на САЩ, публикуван дни преди изборите от 4 април у нас, редом с името на Делян Пеевски, фигурираше и Кирил Домусчиев. Според адвокати дружествата на бизнесмена и шеф на КРИБ масово се премятат в американски и други офшорни райони – примерно холандски като основната му фирма Хювефарма, а това е видно и от техните официални отчети. За да предпазим онези над 60 млн.лв., които Домусчиеви бяха осъдени да изплатят на държавата поради неизпълнени приватизационни задължения за Българския морски флот, е редно служебното правителство спешно да събере дължимите на хазната – т.е. на всички данъкоплатци, пари. Те са колкото избори и половина или например колкото над 600 линейки. След 2 месеца стават 2 години, откакто кой знае защо няма информация сумата от над 60 млн.лв. да е изплатена на хазната.

В този смисъл евентуалното подпомагане на нови политически проекти не би следвало да бъде спирачка за прибиране на огромните олигархични дългове.

Припомняме нашия текст по същата тема от миналата година, когато отсрочката явно беше дадена, понеже един от тогавашните вицепремиери беше много близък до КРИБ:
„Фирмата Кей Джи Меритайм Шипинг на братя Домусчиеви ( KG от имената им Кирил и Георги ) дължи 52 252 446 лв. без лихвите за закъснение от 10% годишно плюс основния лихвен процент на хазната като глоба за неизпълнени задължения по приватизацията на Българския морски флот, които няма официални данни да е платила, а това вероятно води и до наказателни лихви от 10% върху ОЛП или още 5,252 млн.лв. Интересно е, че в БМФ фирмата на Домусчиеви е в съдружие 70 на 30% с МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА, т.е. с държавата, която кой знае защо не си търси парите в размера на коледните добавки за пенсионерите. По този повод е още по-интересно, че към края на 2018 г. груповите ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НАП СА ДРУГИ 3,412 МЛН. ЛВ., А ЗА ОСИГУРОВКИ КЪМ НОИ - ОЩЕ 352 000 ЛВ. Отделно, задълженията към персонала са 4, 8 млн. лв. в края на 2018 г. Обърнахме се към НАП за коментар какво се случва със събирането на тези немалки суми, докато на редовите фирми при над 1000 лв. - 20000 лв. задължения се запорират сметки и се  отпочват безкрайни проверки и ревизии, които се точат с години.

Говорителят на националната ни данъчна служба Росен Бъчваров отговори: "Това изглежда е данъчно-осигурителна информация, т.е. непублична такава". Оставяме настрана, че граматически "такава" се отнася за прилагателни, а не за същъствителни имена, но точно НАП изпусна данъчно - осигурителните данни на 5,1 млн. българи и на стотици хиляди български и чужди фирми миналото лято.

Обърнахме се и към Министерството на транспорта за коментар като ресорно по темата и съдружник на братя Домусчиеви, но получихме в отговор мълчание, което се приема за съгласие.

Интересно е, че фирмата е можела спокойно да плати задълженията си и по арбитража, и по данъците и осигуровките само със своята печалба за 2018 г. от 63 969 000 лв., която е декларирала. Тя обаче е потънала в загубите на групата, които са отчетени като 128 000 000 лв.

Задълженията изглеждат признати, понеже преди налагането на 52 252 446 лв. глоба, Кей Джи има платена една неустойка по приватизационния договор за 5,8 млн., както и получава обезщетение от 1 млн. евро - 2 млн. лв. от държавата в лицето на Министерството на транспорта, за да няма претенции към собствеността на 2 етажа от ... сградата на институцията Министерство на транспорта. Това е уникален случай в световната практика, а решението от 16.03.2016 г. е на кабинета Борисов 2 с транспортен министър Ивайло Московски.

По случайност той живееше, също като финансовия министър в това правителство Владислав Горанов, в комплекса, построен от фирмата - собственик на Кей Джи Меритайм - Адванс Пропъртис. Става въпрос за елитните кооперации с общ вътрешен двор ЕСТЕ в квартал Изток до преместената заради тях Автогара Юг под моста над бул. Самоков. Карето от билдинги заема целия квартал между ул. Атанас Далчев и споменатия булевард, наречен на един от градовете, към които автобусите тръгваха именно от въпросното място.

Делото по дължимите 52 млн. лв. към държавата също е интересно. То е спечелено в арбитража на БТПП от Кей Джи, но благодарение на намеса в поседния момент на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, държавата все пак подава жалба във Върховния административен съд, на която за малко щеше да изпусне срока и въпреки нарушения от приватизаторите договор да няма право на неустойка. ВАС връща делото за разглеждане от Арбитража на БТПП през април м.г., а през септември - преди година, той се произнася в полза на данъкоплатците, като отменя предишното си решение. Кей Джи завежда контрадело срещу арбитража, което обаче няма отношение към изплащането на неустойката за неизпълнен приватизационен договор.

Източник/ци: Служебният МС да вземе над 60 млн. лв. от Домусчиев за БМФ преди Магнитски да е разширен | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!