Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политолог: Румен Радев ще бъде най-важният политик през следващите години. Президентска република ще спаси България!

Има нещо наистина много сбъркано в нашето държавно устройство – президентът, който единствен от висшите постове в държавата се избира пряко от народа, е с най-орязани правомощия

Подкрепата на партиите на протеста ще расте, а с наближаването на изборите на 11 юли резултатите от социологическите проучвания ще се променят, коментира пред Българското национално радио политологът Слави Василев.

sv

Слави Василев

Според него партиите на протеста

ще могат да сформират правителство.

Дали то ще е на малцинството или не, предстои да видим. Ако пък не успеят – следват нови предсрочни избори, коментира политологът.

Най-интересна за обществото обаче е тезата му, че истинска промяна на порочния управленски корупционен модел в България може да се случи при

президентска република.

А причината според него е, че корупцията, със съответното порочно лобистко законодателство, тръгва от нашия парламент. Но една такава промяна изисква промяна и на Конституцията.

До тогава обаче според Василев – никой няма шанс срещу държавния глава Румен Радев на предстоящите президентски избори. Нещо повече – сегашният държавен глава ще има решаваща роля за съдбините на България занапред.

Бел. ред: Има нещо наистина много сбъркано в нашето държавно устройство – президентът, който единствен от висшите постове в държавата се избира пряко от народа – всички останали по формули, които са съмнителна непряка демокрация. И в същото време – той е с най-орязани пълномощия. Това наистина е оксиморон.

Но… Има едно голямо „Но“. За първи път от 30 години насам имаме силна и интелигентна личност на този пост, при това спонтанно обичана от голяма част от Българските граждани. Но я си представете ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА, НАЧЕЛО С ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ПЛЕВНЮ? Очевидно ще трябва и някакво защитно сито да се въведе за кандидатите – като се започне от тест за интелигентност, владеене на чужди езици и истински ПСИХОАНАЛИЗ.

Иначе – аман от луди управници!

При тази и материална, и политическа, и духовна, и морална криза, при липсата на каквито и да е стратегически програми за развитието на страната ни в близките 5-10-30 години, към настоящия момент управление начело с Румен Радев би било възможен изход от вонящата смрад, в която сме натикани да живеем.

Източник/ци: Политолог: Румен Радев ще бъде най-важният политик през следващите години. Президентска република ще спаси България! | Тема 21

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!