Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кънчо Стойчев: Дори и ГЕРБ да загубят 150 000 гласа, не е сигурно, че ИНТ ще заемат първото място

Ако след изборите на 11 юли не се състави правителство, цялата политическа класа ще отиде на боклука. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. "Интригата на тези избори е много голяма, а подобна ситуация няма аналог, тъй като наблюдаваме кампания преливаща във втора", добави той. 

„Главната интрига е за първото място. Не можем да дадем категоричен отговор за първото място, тъй като имаме сближаване на позициите на първите две партии – ГЕРБ и ИТН. Трябва да имаме предвид характера и същността на електоратите на тези две партии, които са твърде различни.  

При ГЕРБ наблюдаваме втвърден електорат, ангажиран с партията, включително и служебно. Почти две трети от местната власт е в ръцете на ГЕРБ, а притежаването на местната власт е огромен бонус за всеки, който прави избори. Затова би било прибързано да считаме, че тази тенденция за сближаване на резултатите между ГЕРБ и ИТН задължително ще доведе до превес на ИТН. Твърде вероятно е ГЕРБ да запази своето първо място, но с по-малка преднина. 

Очаквам ГЕРБ да загуби около 150 хиляди гласа, но те изкараха над 800 хиляди и с едно постижение от 700 хиляди гласа не би било толкова лесно на ИТН да победи. 

От друга страна е електоратът на ИТН - млад, не така мотивиран, който тепърва се изгражда и утвърждава. Мачът не е свирен изобщо, ще става все по-интересен. Навлизаме вече в последните две седмици и със сигурност ще има още „скелети от гардероба“, които ще излизат“, обясни социологът. 

Според Кънчо Стойчев при смяна на властта е нормално да има ревизия на отминалото управление, но същевременно страната ни е в ситуация на остър сблъсък между Бойко Борисов и Румен Радев. Конфликтът между двамата е много сериозен и не може да се очаква примирие. Най-важният въпрос обаче е дали ще се конфигурира кабинет. 

„Правителство категорично трябва да се състави. Ако не се състави, цялата политическа класа ще отиде на боклука и ще изпадне в тежка криза. Най-вероятно ще се върви към правителство на малцинството с подкрепа в парламента от партии, които непряко участват в правителството. Не очаквам сформирането на правителствена коалиция, по-скоро на шарено и пъстро, широко отворено към обществото, каквото наблюдаваме в момента. Неговият живот може би няма да бъде толкова дълъг и отново ще ходим на избори, но това е демокрацията“, подчерта социологът. 

Кънчо Стойчев обясни, че след 11 юли правителство трябва да бъде съставено, тъй като страната, Европа и целият свят са в ключов етап и България не може да си позволи да остане извън тези процеси., тъй като наблюдаваме кампания преливаща във втора.  

Източник: "Фокус"

Източник/ци: Кънчо Стойчев: Дори и ГЕРБ да загубят 150 000 гласа, не е сигурно, че ИНТ ще заемат първото място | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!