Следвайте "Буднаера" в Телеграм

715,8 млн.лв. за фирма с директор – футболист и 96 служители от държавната Автомагистрали

715 800 000 млн.лв. с ДДС е общата сума на поръчките за частната фирма Автомагистрали Хемус АД, дадени от джоба на данъкоплатците чрез незаконна процедура от държавната Автомагистрали ЕАД. Тя е взела най-много аванси за строителство на магистрала Хемус, както доказа докладът на Сметната палата – 213,5 млн.лв. без ДДС. Повече са й дадени за пътя Ботевград – Видин – 260 млн. лв. без ДДС, а нейна е несвършената работа, също авансирана по укрепването на свлачища – единственото се срути преди откриването на обекта – 123 млн. лв. без ДДС.

Невероятно, но факт: фирмата има по-малко служители дори от държавното – 141 срещу само 96 за частното и почти едноименно дружество. Още по-интересното е, че осигуряваните от него лица са едва 46 към декември 2019 г., когато вече се къпе в море от милиони на данъкоплатците.

 

Още по-интересно е, че един от тримата директори на фирмата е Асен Иванов Букарев, който е шампион с Левски, но 2-кратен вице с ЦСКА. Възловият клуб, в който се изявява 42-годишният в момента състезател се оказва Витоша Бистрица, оказал се ковачница на кадри.

Друг от тримата директори е адвокат Райчо Котов. Името му стана известно от разследването на сайта Биволъ, получило международни награди, по аферата ДжиПиГейткоято се запомни с ареста на журналисти и висящо дело в прокуратурата, припомня изданието. Преди да оглави Автомагистрали Хемус, адвокат Котов е дългогодишен служител на Джи Пи Груп. Според разследването на Биволъ адвокат Котов е лицето „Райчо“, което е получавало редовно комисионни от групата, която е подсигурявала експерти при провеждането на обществени поръчки с европейско финансиране. Инж. Анита Димитрова Котова (с моминско име Драганова) е геодезист и също “независим” експерт, като в някои от комисиите по ЗОП се явява заедно с Добри Кондов.

Тя е съпруга на дългогодишния служител на Джи Пи Груп Райчо Бойков Котов, който е бил също така служител на Лиан Консулт Сървисиз. В момента на скандала адв. Котов е ключов експерт-юрист в редица проекти, финансирани по ОПОС на Екоминистерството.

След скандала ДжиПи изчезна от света на обществените поръчки, в който изведнъж влезе с рекордни суми – най-голямо парче от пая на магистралните  именно Автогмагистрали Хемус, управлявано от Котов.

Според Капитал очевидци твърдят, че техниката и работниците, които малката по персонал частна фирма използва са на ДжиПи и носят съответните означения за това. В отговор на сайта на Автомагистрали Хемус са показани десетина нови камиона, които, разбира се, са крайно недостатъчни за подобен размах.

От същия фирмен сайт прави сериозно впечатление, че най-значимата поръчка през 2019 г. за фирмата е ремонтът на централната градска зона на Правец за 2 053 725,44. След което тя прави редица удари като водния проект на Смолян на стойност общо 91 000 000 лв. – звучи пресилено за 11,15 км нови тръби и 14,47 ремонт на старо ВиК. Това са 3 551 912,57 лв. на километър. Истински рекорд, особено като се има предвид, че това е дебют на дружеството в този пипкав вид дейност! Сумата, която цитираме е от сайта на самата фирма, докато Капитал дава 23 млн.лв., без да посочва откъде знае, но и 1 млн. на км за тръба пак е доста.

Други хубави поръчки са 6 427 766,89 за ремонт път Плевен – Ловеч и още 6 619 427 лв. за реконструкция на пътищата от Долна Митрополия за Горна Митрополия и Подем.

Друг междуселски път: Никола Козлево – Ружица излиза 2 226 788,79 лв. за нищо и накакъв ремонт на двете ленти с обща дължина 5,885 км.

Даже бедна община като селската Мирково – родното място на главния прокурор Иван Гешев дава 2 пъти точно по 887 639 лв. – веднъж за асфалтиране и веднъж за реконсструкция на улици, а и още една поръчка на неизвестна стойност, цитирани и трите на сайта на фирмата на футболиста и адвоката. Неясни числа излиза и работата на два пъти по една и съща улица в друга община в Софияска област – Сливница. Знайно е, че 610 000 лв. отиват в дружеството на кръгово на пътя София – Монтана.

Общата стойност на малките поръчки на Автомагистрали Хемус е 108,5 млн. лв. без ремонтите и асфалта в община Сливница и едната в Мирково.

Дружеството до 2019 г. беше непознато за широката публика, като  мажоритарен собственик е бил Веселин Воденичаров. В края на същата година собствеността се сменя, като управител и краен собственик става адвокатът Райчо Котов. До 2018 г. Котов е вписвал документите, свързани със строителната фирма ДжиПи в Търговския регистър. След като поема Автомагистрали Хемус, са вписвани от Мила Жан Гюрова, която е била съдружник с Котов в адвокатско дружество. В съвета на директорите влиза, заедно с него и футболиста Букарев, и Йонко Димитров, който предходни години е участвал в конференции и е представен като мениджър проекти в ДжиПи.

Джи Пи още отрича свързаност с Автомагистрали Хемус.

В собствените си отчети фирмата пише за "около 260 - 270" служители в последните години, макар данните за осигурените от нея лица в АПИС да сочат далеч по-малки бройки – споменахме, че до идването на новите директори те са 46, а през 2020 г. нарастват до 96. Няма данни какъв е броят на администраторите – на ръководните и другите служители и какъв е на работниците– в държавната Автомагистрали строителите са под 1/3. Странно е, след като поради този факт, тя преточва хазната, за да разпределя без търг пари на подизпълнители, защо взема такива, които също като нея нямат нужния брой кадри и съответно ще търсят под-подизпълнители.

Кристиян Георгиев

Източник/ци: 715,8 млн.лв. за фирма с директор – футболист и 96 служители от държавната Автомагистрали | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!