Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предприемач разкри пред ФАКТИ схемата за кражби от строителни поръчки

С потъналите незнайно къде и в кой джоб пари можеше да се построи качествено цяла България, заявява Христо Василев

Обществените поръчки се печелят само от фирми близки до властта сподели в коментар за ФАКТИ строителният предприемач Христо Василев. Той обясни накратко и схемата за надуване на цените, генерираща огромни печалби за основните изпълнители. Повод за коментара му бе последният скандал с ремонта на празните язовири и изнесените данни за завишени цени на материали и услуги.

"Подобни обекти се печелят от фирми, чиито собственици са свързани пряко и непряко с властта. Елиминират останалите и така само те печелят. Тези същите фирми, както им казваме кутии, които печелят обществени поръчки, наемат подизпълнители, те от своя страна наемат трета, четвърта, пета фирма, ако е голям обектът. Така да последната достига много малка сума.

Обикновено това са малки фирми, които бързат да свършат обекта. Претупват работата, за да им излязат сметките.

И после се случва това - свлачища, срутища ,течове...", обясни Василев.

"Хубаво е че се строи, но да е качествено и да остане за години, а не през година да се правят ремонти на новопостроен обект.

Иначе сметката е проста.

Цената на 1 кубик бетон е 70 лв. от бетонов възел за марка Б-25. Това е марката, с която предимно се работи. Цената, на която са подписани въпросните договори, ми се вижда прекалено висока - 214 лв. за кубик. Реалната цена е 110-120 лв. с включен транспорт.

Представете си при наливане на 100 хиляди кубика бетон, колко е чистата допълнителна печалба - 10 милиона лева. Тези 100 лв. отгоре върху цената на един кубик са брутална кражба. Отделно по тази схема се крие и много ДДС и данък печалба", допълва строителният предприемач.

"С тези потънали незнайно къде и в кой джоб пари можеше да се построи цяла България качествено. Схемата е следната: фирмата главен изпълнител подписва договор с държавата да кажем за 50 лв. за кв.м, на фирмата подизпълнител дава цена 20 лв., а тя пък наема друга за10 лв. Така при цена от 30 лв. не се чудете защо са толкова скъпи и некачествени държавните поръчки.

Това е схемата, по която се работи, така потъват парите по трасето", завършва Христо Василев.

Тихомир Шумов


Източник/ци: Предприемач разкри пред ФАКТИ схемата за кражби от строителни поръчки - ᐉ Новини от Fakti.bg - Бизнес | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!