Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стъки и Кобрата не са Маджо и Карамански и "Арена Армеец" не е „Дескрим“

В последните години върху главите на разни спортни федерации се изля истински рог на евроизобилието, пред който бледнее цялата грандоманщина на социалистическия спорт

Преди 30 години яките момчета от борцовия тепих, гребните бази и задушните съблекални буквално за една вечер излязоха от залите, сложиха тъмните очила „Рей Бан“ и овладяха застрахователния рекет, контрабандата на горива и трафика на проститутки. Днес техните бледи приемници Станислав Недков и Кубрат Пулев не се целят в бизнеса, а в политиката. Колкото и да са различни днешните спортисти-космополити от някогашните кюстендилски босоноги селянчета, генезисът им е един и същи. Те искат да лапат от държавата и когато тя им врътне кранчето, се опитват да си я присвоят с единствените средства, които познават – физическата си сила и демонстративния мачизъм.

„Бяхме борци, вече сме бизнесмени“ – тези безсмъртни думи изрече покойният Георги Илиев в първото си пространно публично интервю пред Надя Чолакова в далечната 1995 г. Мнозина обществени, политически и икономически анализатори, социални антрополози и девиантни психолози са се опитвали в годините да опишат възхода на борците в България с научни фрази, поведенчески анализи и философски методи. А историята е пределно проста.

Младите и пращящи от сила и амбиция Васил Илиев, Младен Михалев, Наско Комшев, Илия Павлов, Иво Карамански, се ориентираха светкавично след 1989 г. и разбраха преди всички, че безметежният свят на щедро спонсорирания от народната република социалистически спорт е вече в небитието. Край на безплатното плюскане на 4000 калории в стола на Олимпийски надежди, на общинските жилища, на фалшивите щатни бройки в държавните предприятия, на несмущаваните от реалността пътувания из екзотични страни и служебните жигулита. И решиха сами да си построят свой комунизъм.

В последните години върху главите на разни Стъкита и Кобри се изля истински рог на евроизобилието, пред който бледнее цялата грандоманщина на социалистическия спорт като витрина на новия строй. Да не бъдем наивни, новите мутанти с дъх на стари борчета не са продукт на Бойко Борисов, въпреки свойските му мъжки прегръдки с разни ритнитопковци и потене из тенис-клубове. Те бяха създадени директно от новото интернационално ЦК в Брюксел.

За последното десетилетие България се напълни с щедро финансирани от разни Фон дер Лайенци басейни, зали за фитнес, сауни, СПА, игрища за волейбол и баскетбол, тенис кортове, ММА-рингове и дори зали за шах. Десетки малки и големи села, федерации и обикновени тарикати на ишлеме излапаха 100% финансова субсидия от европейските ни благодетели.

Починът на „Арена Армеец“ беше последван от мастодонти в Русе, Панагюрище, Смолян, Пловдив. Не случайно на Бойко Борисов му се разтегна менискуса от рязане на лентички. По неофициални сметки, по Програмата за развитие на селските райони, програмата за регионите на кабинета „Орешарски“ и субсидиите на трите кабинета на ГЕРБ само инвестициите в спортна инфраструктура надвишават половин милиард.

Тогава какво има да се чудим защо изведнъж, когато гигантският евробалон се спихна, героите от ринга като Станислав Недков и Кубрат Пулев решиха овреме да се преориентират? Само вижте партийните листи от изборите на 4 април – то не бяха Чичо Митко Пенев и Петър Жеков, Емил Велев - Кокала и Христо Марашлиев, Георги Георгиев – Гецата, Боян Иванов, Мирослав Методиев, та чак до шармантната кандидат-премиерка Антоанета Стефанова.

Точно както преди 30 години прелъстените и изоставени от социализма борчета създадоха българската мафия, днес бозалите от брюкселската цицка техни наследници се опитват да създадат новата ни политическа класа. Тежко ни, ако успеят.

Стъки и Кобрата не са Маджо и Карамански и 'Арена Армеец' не е „Дескрим“

Източник/ци: Стъки и Кобрата не са Маджо и Карамански и "Арена Армеец" не е „Дескрим“ - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!