Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Има такъв народ” се превърна в инструментът, който отстрани Борисов

„Има такъв народ” – първа политическа сила? Защо хич не е чудно

Партията „Има такъв народ“ (ИТН) се изравни и дори излезе леко пред ГЕРБ в социологически проучвания. 

Някои много страдат и се възмущават от това, че ИТН е на път да стане първа политическа сила. Това е все едно да се възмущаваш от правото на избор. Или да се възмущаваш колко е прост народът – любима поза на костовистите, примерно, и на част от новото насипно дясно – „Демократична България”. Аз съм толкова красив и умен, а те харесват тая чалга…

А очевидно избирателите на „Има такъв народ” се увеличават. Наистина има такъв народ. Той избира партията с това име по различни причини. За някои там има нови политици, неоцапани още от властта. Или защото имат радикални искания за промяна на системата. Другите партии повтарят едно и също от години, а промяна няма.

Поддръжниците на „Има такъв народ” (ИТН) растат по още една причина – на предишните избори подхвърляха, как Слави Трифонов ще стане патерица на Борисов, а това не стана. Видя се, че ИТН иска да демонтира Борисов, нарича ГЕРБ „токсична партия“. 

Има разлика от насипното дясно, нали? Хората от Реформаторския блок, част от които сега са в „Демократична България”, заявиха преди изборите през 2014 г., че не искат Борисов за премиер и после станаха негови министри и коалиционни портньори. И досега някои от техните избиратели гласуват за Борисов, „да не дойдат комунистите”. А ИТН се превърна в инструментът, който отстрани Борисов.

И сега от т. нар. насипно дясно, и не само от тях, се лее възмущение, че партията ИТН била заблуда, чалга, статукво, олигархия и т. н. Е как да е повече статукво или олигархия от другите?

И какво излъчиха възмутените, какво изкараха на политическата сергия, кого убедиха, за да не стане първа политическа сила ИТН? 

Като повтарят мантрата за чалга, по-силни ли станаха? 

БСП ли подкрепиха? ДБ ли подкрепиха? „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ) ли подкрепиха?

Срещу всички тези партии от различни посоки – и анализатори, и медии, и политици се лееха критики, недоверие, обвинения, подигравки и обиди. От години медиите злепоставят всички потенциални конкуренти на ГЕРБ, а хората от тези партии с охота се плюеха едни други, като ги поканят в телевизиите. И особено бяха канени онези, които клеймят БСП и хора отвътре в тази партия, за да подклаждат раздорите там. Това защото БСП беше главната опозиционна сила, на крачка след Борисов на избори (през 2017 – 950 хил. гласа срещу 1,1 млн. на ГЕРБ). След като направиха всичко възможно да отслабят БСП, ДБ, ИМВ, начело излезе ИТН. Които демонстративно и последователно заобикаляха казионните медии, обслужващи Борисов.

Разбира се, години наред повечето българи приемаха властта на ГЕРБ и се опитваха да се наместят в йерархията, която авторитарното управление на Борисов създаде в държавата. Партии патерици, чиновниците в държавната администрация, институции и журналисти в медиите обслужваха Борисов. Анализатори обясняваха, че той няма алтернатива, и сипеха критиките си върху другите партии. И сега някои са много учудени, че повечето хора подкрепят „Има такъв народ”, нова партия, създадена по-малко от година преди изборите. Нямаха време да я очернят достатъчно.

Алтернатива в политиката обече не се получава като само оплюваш една или друга партия. Това не е достатъчно да харесат теб.

Позицията на избирател, който повтаря „тоя не става“, „оня не става“, 

„всички са маскари“, 

и Радев не става, и министрите му не стават – всичко това с нищо не помага и нищо не може да роди, освен да подкрепи Борисов. Това е позиция на „консуматор“ на политици и партии – консуматор, който седи и чака нещо, някой да направи партия от ангели небесни, може би да дойдат политици от Западна Европа или да паднат от Марс…

И в крайна сметка усилията срещу партията ИТН са в полза на Борисов и работят за продължаване на създаденото от него статукво, което по същество е фасадна демокрация и мафиотско управление.

Който и да се появи в политиката, веднага почват да го охулват и да сипят съмнения, че е на този олигарх, на онзи и т. н. „Има такъв народ” го пришиваха първо към Борисов, щели да му пристанат. Не стана. После го пришиваха към Божков, видя се, че не става – отказаха му да допуснат негови хора в листите си за изборите и да се явяват заедно. И Божков започна да говори против Слави Трифонов. Пришиваха го към Пеевски, а от екипа на Слави Трифонов са срещу него (не от днес) и партията им не иска никакво правителство с ДПС. И вървят всякакви конспирации – ама защо след изборите ИТН не направили правителство – аууу, кукловодите наредили. Сега – аууу, ще прави правителство, пак кукловодите наредили.

Сега се чудят към кой олигарх да ги пришият, че то няма много налични.

Разбира се, че всички мачкани от Борисов едри бизнесмени с радост биха подкрепили „Има такъв народ”, защото събори Борисов. Също както правят и избирателите, вече възмутени от дългогодишното авторитарно управление, потънало в корупция.

Иван Бакалов

May be an image of 1 person

Източник/ци: „Има такъв народ” – първа политическа сила? Защо хич не е чудно - e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!