Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Рашков: Платено е извънредно на службите, за да подслушват протестиращи

/Поглед.инфо/ Подслушването на политици и граждани по време на протестите срещу правителството миналото лято е вървяло почти денонощно. А на служителите то е било платено и като извънреден труд. Това обяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков пред БНР.

"Работили са почти денонощно, без почивен ден - толкова много са били наблюдаваните граждани. С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава, друг път не са получавали такова в сравнение с периода на разгара на протестите", допълни той.

През май съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов съобщи, че по негова информация по това време са подслушвани 32 опозиционни политици от три партии, определяни като протестни. Самият Рашков неотдавна също обяви, че е имало подслушване като по думите му инициативата била на прокуратурата.

„Министърът на вътрешните работи е политическо лице. По тази причина министърът не може да се намесва в работата на органите на МВР. Аз не упражнявам надзор върху служителя, който осъществява възложената му проверка“, каза Рашков.

Отношенията между министър и служител, който работи в деполитизирано ведомство, са коренно различни, отколкото някои са си позволявали преди десетина години да обсъждат делата, които са на производство в Националната следствена служба в дома на тогавашния министър-председател Борисов заедно с един от неговите министри и със софийския градски прокурор Николай Кокинов, коментира той.

„Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, с който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време? Ако те така са постъпвали тогава, а може би и по-късно, да обсъждат в домовете си наказателни дела заедно с потенциални обвиняеми от една страна, с прокурор, който упражнява ръководни функции в градската прокуратура и да не забравяме министър-председателя на България, то подобни отношения в МВР в настоящия момент няма“, подчерта Рашков. Според него всички лица, които имат информация по този случай, трябвало да бъдат изслушани.

„Действащите магистрати, съдии, прокурори и следователи нямат имунитет от призоваване и от изслушване. Посочено е в закона кой има имунитет. Що се касае до тези, които са били прокурори, какъвто е Николай Кокинов или Мирослав Найденов, който е бил министър, не виждам абсолютно никаква законова пречка те да бъдат изслушани. Всички знаем, когато беше публикуван запис с Борисов, тогава той се оправдаваше, че е бил подслушван в дома му. Оперативната служба трябва да направи необходимото да го изслуша и него“, обясни Рашков. Той уточни, че в самия звукозапис се чува как той коментира едно наказателно дело заедно с министъра си, който е бил ангажиран по някакъв начин с този случай, и с градския прокурор, който не само участва в разговора, а се моли на министър-председателя да го направи апелативен прокурор.

„Спомняте ли онази негова реплика за Цацаров: „ти си го избра“. Това са позорни факти от историята, както на българската магистратура, така и по отношение на управляващите, които са взели властта и започват да се изживяват като такива, които могат да правят каквото си искат, включително и да предприемат действия в разрез с Конституцията и законите в нашата страна“, каза още Бойко Рашков.

"Прокуратурата е бездействала за тези 70-80 прокурори, съдии и политици, които не са декларирали имотите и сметките с в чужбина. Имам доказателства за това", каза Рашков. Става дума за списък на лица, заемащи висши публични длъжности, за които ДАНС е направила проверка още през 2019 година и е докладвала на прокуратурата.

"Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, за да не си създава неприятности с изпълнителната власт. Вероятно имат още по-неприятни намерения. Тези хора от списъка са лесни за манипулация. Един съдия или прокурор може да реши дело, както му наредят началниците, за да не излязат наяве фактите", каза Рашков. Според него неслучайно главният прокурор има такава подкрепа в институцията, която ръководи. В списъка на хората с недекларирани сметки и имоти в чужбина имало и висш прокурор и съпругата му.

"Тези съдии, прокурори, кметове, политици не са декларирали имуществото си в чужбина по неясни причини. Вероятно заради придобиването им с корупционни практики. За половината от тях проверките са приключили, но прокуратурата мълчи", заяви Бойко Рашков.

Източник/ци: Бойко Рашков: Платено е извънредно на службите, за да подслушват протестиращи - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!