Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БРАВО! Бойко Борисов отива на разпит

Най-сетне конкретни мерки срещу престъпленията на ГЕРБ – бившият премиер Бойко Борисов ще бъде привикан на разпит, научи Narod.bg

„Министърът на вътрешните работи е политическо лице. По тази причина министърът не може да се намесва в работата на органите на МВР. Аз не упражнявам надзор върху служителя, който осъществява възложената му проверка“. Това каза служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков пред БНР. 

Отношенията между министър и служител, който работи в деполитизирано ведомство, са коренно различни, отколкото някои са си позволявали преди десетина години да обсъждат делата, които са на производство в Националната следствена служба в дома на тогавашния министър-председател Борисов заедно с един от неговите министри и със софийския градски прокурор Николай Кокинов, коментира той.

„Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, с който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време?

Ако те така са постъпвали тогава, а може би и по-късно, да обсъждат в домовете си наказателни дела заедно с потенциални обвиняеми от една страна, с прокурор, който упражнява ръководни функции в градската прокуратура и да не забравяме министър-председателя на България, то подобни отношения в МВР в настоящия момент няма“, подчерта Рашков. Според него всички лица, които имат информация по този случай, трябвало да бъдат изслушани.

„Действащите магистрати, съдии, прокурори и следователи нямат имунитет от призоваване и от изслушване. Посочено е в закона кой има имунитет.

Що се касае до тези, които са били прокурори, какъвто е Николай Кокинов или Мирослав Найденов, който е бил министър, не виждам абсолютно никаква законова пречка те да бъдат изслушани.

Всички знаем, когато беше публикуван запис с Борисов, тогава той се оправдаваше, че е бил подслушван в дома му. Оперативната служба трябва да направи необходимото да го изслуша и него“, обясни Рашков. 

Той уточни, че в самия звукозапис се чува как той коментира едно наказателно дело заедно с министъра си, който е бил ангажиран по някакъв начин с този случай, и с градския прокурор, който не само участва в разговора, а се моли на министър-председателя да го направи апелативен прокурор.

„Спомняте ли онази негова реплика за Цацаров: „ти си го избра“. Това са позорни факти от историята, както на българската магистратура, така и по отношение на управляващите, които са взели властта и започват да се изживяват като такива, които могат да правят каквото си искат, включително и да предприемат действия в разрез с Конституцията и законите в нашата страна“, каза още Бойко Рашков.

Източник/ци: БРАВО! Бойко Борисов отива на разпит - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!