Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съд и затвор: Васил Грудев спал за 15 бона на вечер в Париж с любовницата, а държал фермерите без стотинка с години

Изританият от Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев спи за 15 000 лева на вечер с любовницата в хотел в Париж, но парите на хората, които работят за неговото безчинстване, са забавяни с години, научи Narod.bg.

Унищожаване на семейните ценности: Програма на ККП

Време е патерицата на Бойко Борисов и глутницата ГЕРБ да застане пред съда и да отговаря за грабежите за над 1 МИЛИАРД лева, които потънаха в джобовете на крадците, вместо в нивите на работещите фермери.

От почти първия ден, в който проф. Христо Бозуков пое поста на служебен министър, заговори пред медиите, че има сериозни проблеми в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), че ведомството е “държава в държавата. Броени дни преди да бъде освободен патерицата на Баце Васил Грудев като изпълнителен директор пък беше обявено, че във фонда ще влезе независим одит, пише agri.bg.

Ще падат още глави! Васил Грудев спи с любовницата в Париж за 15 000 лева, кога ще стане ПОДСЪДИМ?

Отговор на това какво е разкрито до момента и какви са всъщност причините за рокадата Агри.БГ потърси в разговор със служебния министър на земеделието.

“Забелязва се, че е станала практика във фонда, въпреки законовите изисквания, да се забавя разглеждането и одобрението на проекти.

Това затрудни изпълнението на почти всички инвестиционни мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и други схеми, прилагани от Държавен фонд “Земеделие”, каза проф. Бозуков.

По думите му данните за обработките на проектите през последните години показват, че забавянето е в граници от 3 до 30 месеца над законно установените срокове.

По подмярка 6.4.1 Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ – забавянето е 13 месеца.

Подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти“-  забавянето е 30 месеца.

“Освен тези забавяния, голям проблем има и в обработката на проектите на местните инициативни групи (МИГ).

Към настоящия момент там има близо 1000 проекта, които очакват одобрение с огромно забавяне”, посочи министърът.

Тъй като сме свидетели на поток от информация от почти всички министерства в служебния кабинет за нередности, далавери и порочни практики, няма как да не се запитаме ще има ли решаване на проблемите или това е самоцелно изкарване на “кирливите ризи” и то точно преди изборите.

Проф. Бозуков обаче отрече: “Тези данни може и да се изнасят като факти. За тях трябва да се търсят и решения, с колкото и време да разполагаме”.

Попитан как предишното ръководство на фонда обяснява тези забавяния, Бозуков цитира: “Не било точно така. Имало обективни обстоятелства. Знаете как отговаря човек, когато не иска да поеме отговорност”.

Обичайната оправдателна мантра от всички земеделски институции за забавяния, технически безпорядъци и милион други спънки в живота на фермерите е, че липсват кадри, че административния капацитет не е достатъчен. Знаем за стотици чакащи договорите си по различни мерки от ПРСР фермери.

Проф. Христо Бозуков: Не смятам, че липсват кадри. Мисля, че ДФЗ е обезпечен с кадри. Има и областни дирекции – така че нещата не са толкова лоши. Чух, че по подмерките 4.1 и 4.2 щяло да им бъде трудно на фонд “Земеделие” да се оправят. Вижте, на когото му е трудно, си търси лесна работа.

Защо обаче от земеделското министерство идва далеч по-бавно информацията за нередности, отколкото от другите ведомства, поверени в ръцете на служебните министри?

“В МЗХГ структурите са толкова сложни, големи и тежки, че ще отнеме повече време. Вече правим проверки, установяваме действителното положение”, отговори министърът и посочи:

“Странното е, че като че ли тези хора са чакали да си тръгне предишният министър, за да си изкажат болката. При мен валят сигнали, мнения и настоявания. Явно са се страхували да не понесат санкции”.

Предстоят проверки и на регионално ниво във всички структури и на фонда, и на министерството, и на БАБХ. “И за там има доста сигнали, които вече не са анонимни. Така че предстои на някои хора да отговарят за конкретните си действия”, обяви министър Бозуков.

Източник/ци: Съд и затвор: Васил Грудев спал за 15 бона на вечер в Париж с любовницата, а държал фермерите без стотинка с години - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!