Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минеков праща на Кьовеши проектите за Ларгото, "Квадрат 500" и "Яйлата"

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще изпрати сигнали до европейския прокурор Лаура Кьовеши за три културни проекта, в които според него има злоупотреби, свързани с разходването на европейски средства. Това са проектите за Ларгото, галерията "Квадрат 500" и реставрацията на крепостта в местността Яйлата, стана ясно от изказване на Минеков в интервю за БНР.

По думите на министъра реставрацията на ранно византийската крепост в местността "Яйлата" край Камен бряг, извършена преди 7 години от бившия кмет Цонко Цонев, е изпълнена с нарушения. През седмицата той нарече обекта "бутафорията от итонг и картон - имитация на крепост". Сред критиките към проекта са както използването на метални колони и други материали, накърнявайки автентичността ѝ, така и това, че крепостта е "надстроена", без вътрешните ѝ пространства и околността изобщо да бъдат проучени от археолози.

"Строителство върху открити останки е повече от кич, това е унищожение. Какво правим със средства, унищожени от нашия бюджет за глупости", коментира министърът в неделя. На въпрос как европейската прокуратурата и ОЛАФ са проспали нередностите, проф. Минеков допусна, че върху тези институции е оказван натиск от ГЕРБ, които са заглушавали сигналите към Европа.

Кметът Цонко Цонев се защити наскоро, че проектът струва само 1.1 млн.лв. - толкова били платени на фирмата, като дори е наложена неустойка от 170 хил.лв. за неизпълнение на сроковете в договора.

През седмицата проф. Минеков разкри, че Брюксел не признава над 50% от изхарчените 15.8 млн. лв. евросредства за ремонта на Ларгото в София, като показа кореспонденция между Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), ЕК и България. В неделя Минеков потвърди, че ще прати на европейската прокуратура и този проект.

"Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Към мен има страшно много оплаквания във всякаква форма, но не съм способен да помогна на всички", коментира проф. Минеков пред БНР.

По думите му бюджетът на министерството "скоро ще приключи", а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства.

"Имам няколко основни задачи, ще се справя с тях. Включително и с инициативни комисии за преглеждане на действащи закони и предложения за техните промени - Закон за културното наследство, Закон за авторски права, Закон за радио и телевизия. Министерството трябва да внимава кому и как разпределя субсидиите. Там е една от серията нещастия", каза Минеков.

Според него "нещо неприятно става в СЕМ". "Това е странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх", каза той.

Министър Минеков: Ще създадем полиция по културното наследство

Източник/ци: Минеков праща на Кьовеши проектите за Ларгото, "Квадрат 500" и "Яйлата" - Mediapool.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!