Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бежанци плащат по €50 000 за паспорти на черно – ето я корупцията на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов

От 10 хил. до 50 хил. евро струва издаването на документ за бежанският статут на мигранти, сред които откровени ислямисти, като гигантската корупция се прибира и дели между високопоставени служители в Държавната агенция за бежанците и ДАНС, кадри на ГЕРБ и ВМРО. Корумпетата, от своя страна, се отчитат нагоре по веригата пред тарторите на далаверата Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, дочу Narod.bg.

Търговията със закрилата на чужденците може да се сравни по арогантност, а също и по мащаба на парите в нея, само с алъш-вериша с българските паспорти, който обаче е запазена територия за патриотите на Красимир Каракачанов, обясниха пред „Уикенд” отлично запознати с игрите, които се въртят от години.

До дни се очаква служебният кабинет да освободи ръководството на Агенцията и да назначи нови хора, казват запознати. Друг е въпросът дали печелившата търговия с документите за закрила на чужденците ще спре.

В момента Агенцията била пълна с пенсионирани кадри на ДАНС, които си клатят краката срещу тлъсти заплати и припечелват някое евро допълнително от схемите със статута, допълват източниците ни. Известно е пък, че шефката там Петя Първанова е в много топли отношения с Румяна Бъчварова, а  другите кадри в ръководството са наследство от предишните ръководства на Агенцията.

Първанова преди това беше и вътрешен министър в кабинета на Марин Райков. Неин предшественик в Агенцията е Никола Казаков, който беше уволнен след разкрития за афери при покупката на храна за бежански центрове на завишени цени.

Дори Бойко Борисов обяви, че до прокуратурата е подаден сигнал за злоупотреби при обществените поръчки, но не е известно от това да има някакви разтърсващи последствия.

Дясна ръка на Първанова сега е заместникът й Даниел Инджиев. Той е завършил право в Русе и се подвизава на различни позиции в Агенцията от 2004 г., като вече отговаря и за най-важния въпрос – определяне статута на бежанците.

Част от платежоспособните чужденци, добрали се до България, били изнудвани да плащат пари, за да получат по-бързо ценните документи за статут. Според източниците ни в дъното на интригата стои шеф в Агенцията, който има влиятелни покровители в ДАНС и затова от години е в схемата с подкупите. Засега няма да обявим името му, но според запознати той разписва огромна част от документацията, свързана със статута. Аферата не е нова, а върви от години, при това пострадали много пъти са описали патилата си, но от оплакванията им не следва промяна.

В крайна сметка каналът за документи продължава да действа, като в него са ангажирани и служители от ДАНС, които проверяват биографиите на кандидат-бежанците. Този тип корупция, както обясняват експерти по темата, лесно се маскира като защита на национални интереси.

Другият вариант е, когато богати чужденци с тъмно минало плащат и бързо се сдобиват със статут, понеже са представени едва ли не като кадри, вербувани за разузнаването! Истината е, че става дума единствено и само за получаване на подкуп. От години е известно също, че лица, които идват от мирни региони, се представят, че пристигат от размирни места с военни действия. Така по много лесен начин се сдобиват с бежански статут, който обаче им позволява да щъкат свободно не само в страната, но и из Европа.

Далеч не само в централата в София върви „наддаване” за по-бързо уреждане на статута. В центровете из страната също има такива „процедури”. При това парите като правило никога не се дават на ръка на служител, а стигат до тях чрез система от посредници, най-често други араби. Така поне твърдят източниците ни и допълват, че посредниците ги вземат от сънародниците си и имат грижата да стигнат до влиятелните служители, които ще решат въпроса. Конкретни имена на потърпевши не съобщаваме, понеже те се страхуват, че както са получили статут, така и може да им бъде отнет.

Това се оказва другата схема, по която се изнудват чужденците. Както е известно, статутът им дава право да пътуват свободно по Европа. За някои от тях обаче пътуването това се оказва повод да бъдат заплашени, че ще им се отнеме ценният документ. И тук влизат в действие същите причини, уж свързани със сигурността, терористичните заплахи и т.н. Колко му е да се обяви, че някой се е срещал в някое гето из Европа със заподозрени в тъмни дела. 

За част от хората, които наистина бягат от войни и насилие в Ирак или Афганистан, сумите от 10 хил. до 50 хил. евро са непосилни. Но има заможни господа, включително и от бивши съветски републики, за които парите не са проблем и те бързо получават истинския статут, дори и без да отговарят на условията.

Тарифата е според човека, подчертават препатили. На място се преценява кой с какви възможности е. Плюс това в бежанските центрове има и цяла армия от „съгледвачи” – работници и служители на различни нива, които наблюдават настанените и са наясно от кого какво може да се поиска. Ясно е, че част от чужденците, които идват и се молят тук за статут за бежанци, пристигат с готова легенда – за избити ли изчезнали близки. При това я разказват така, че да е много трудно да им се откаже убежище. В крайна сметка голямата им цел е да сдобият с документи, за да могат да пътуват свободно по цял свят и съответно са щедри на подкупи.

С бежанския статут пътят им е открит, единствено не могат да гласуват, да стават военни или да заемат ръководен пост. Освен тях обаче идват и подгонени от войни, които не разполагат с исканите суми. Те са и в дъното на сигналите за искани подкупи, които от години се внасят в МВР и прокуратурата. Досега не е известно да има ефект от тях, няма данни за сериозна бройка наказани или уволнени служители. Друг е въпросът, че и тези, които се оплакват, понякога се оказва, че са напуснали страната по един или друг начин. България не е привлекателна за бежанците.

Източник/ци: Бежанци плащат по €50 000 за паспорти на черно – ето я корупцията на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!