Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко мина на успокоителни: Румен Радев прави своя партия с рамо от Слави Трифонов!

Бойко Борисов мина на успокоителни – неговият най-голям страх – президентът Румен Радев, прави своя партия с помощ от Слави Трифонов и праща глутницата ГЕРБ в историята, научи Narod.bg.

Държавният глава е решил на всяка цена да спечели втори мандат, като за целта съветниците му вече чертаят стратегия за плавното му преминаване от държавник в политик, казват запознати с процесите на „Дондуков” 2 пред „Уикенд“.

Според плановете им той трябва да направи собствен политически проект, който няма нищо общо с БСП. За това обаче е нужно време, а най-добрият вариант в тази ситуация е до президентските избори през късната есен да управлява експертно правителство. Вярно, без програма, но пък с целия авторитет на президента зад него. Дотогава Радев ще има достатъчно време да направи собствен политически проект, който да го изстреля в друга орбита, далеч от тази на руски сателит, избран по критерии, спуснати от емисарите на руското външно разузнаване. 

Експертно правителство под егидата на президента ще даде буквално цялата власт в ръцете на Радев и неговите политически покровители, а и той ще може на спокойствие да основе собствена партия, така че да отиде на изборите като независим от БСП. С две думи, да повтори модела на Бойко Борисов, който беше изстрелян от НДСВ, но след това си направи ГЕРБ и управлява цяло десетилетие.

Иначе Румен Радев наскоро пред журналисти в Пловдив отправи поредния си призив към партиите да не се нападат необмислено, защото по негови думи след изборите през юли вече трябвало да се състави редовно правителство. Искрен ли е обаче Радев, когато поучава, че „България трябва да има правителство след тези избори. Категорично!”. 

За да се осъществят тънките планове на „Дондуков” 2, оттам разчитат на „Има такъв народ”, партията, която получи гласовете най-вече на емигрантите с анцузите, а също и на част от разочарованите от партиите на статуквото. Едва ли в страната някой не знае, че президентшата Десислава Радева е бивша секретарка на Слави Трифонов и досега държи топлата връзка между шоумена и президента. Двете разпознаваеми лица в партия „Има такъв народ”  – сценаристът Тошко Йорданов и бившето протеже на Христо Бисеров – Виктория Василева, както „Уикенд” вече писа, могат да се видят буквално през ден в сградата на президентството.

Засега социологическите прогнози дават шанс за сбъдването на  кроежите за безсрочно управление на Радев, понеже се очаква изборите на 11 юли да приключат с  почти същите резултати, както и миналите. От „Има такъв народ” най-вероятно, след допълнителните уговорки с президента, отново ще се отдръпнат от властта, с дежурното обяснение, че искат сами да поемат цялата отговорност и не могат да влизат в коалиции. При това положение моделът на служебното правителство спокойно ще прерасне в експертно, което ще работи почти без ограничение във времето и под „патронажа” на президента.

Никоя от новоизлюпените партии на протеста не се очаква да събере парламентарно мнозинство, нито пък да се впусне в коалиции. След изборите те трудно могат да съберат необходимите 121 депутати, за да направят правителство. Така единственият им вариант е да се обединят с БСП, а както е известно, протестърите мощно отричат дори намек за такава коалиция.

Затова пък служебното правителство в почти пълен състав ще може да вземе формално мандата от партията на Слави Трифонов. „Има такъв народ” може да предложи почти същия министерски екип, като така ще отпаднат пазарлъците за постове и назначения. Вече дори се чуват гласове за запазване на всяка цена на определени работливи министри.

БСП също ще има повод да подкрепи такова правителството, в което има достатъчно нейни кадри. Без официално споразумение ще може да се оформи мнозинство, което да крепи кабинета. През това време протестните партии могат да се съсредоточат в законодателното изчегъртване на ГЕРБ, както се заричат.

Очакванията и тънките планове на  президентския кръг да се повтори резултатът от миналия парламент най-логично ще се осъществят, поне в частта за изборните резултати и невъзможността да се направи кабинет. Ако Слави Трифонов не се навие на схемата, има и друг вариант пред Радев – след 11 юли ще трябва да се отиде на трети избори.

Така властта пак ще остане в назначеното от Радев служебно правителство, а той самият в никакъв случай не може да бъде упрекнат, че не познава, заобикаля или нарушава конституцията. Още по-малко пък, че той е предизвикал политическата криза. Румен Радев вече обясни, че тя ще е резултат от неумението на партиите да направят редовно правителство. До късната есен, когато са президентските избори, той самият ще има време дори да структурира своя партия, която да заличи какъвто и да е спомен за връзката му с БСП.

В момента служебното правителство на Стефан Янев ударно разчиства „калинките” на Бойко Борисов, а и не само тях и в доста от случаите печели симпатии. Определено някои от кадровите промени са логични и бетонират Румен Радев като борец срещу корупцията и гарантират втория му мандат. Запознати с кухнята на назначенията обаче твърдят, че на министрите се носят готови списъци и те нямат думата при избора на политическите си кабинети, както и при други високи позиции.

Освен това, както показват някои от новите назначения – особено в екологичното и в министерството на регионалното развитие, на ключови постове се назначават хора от влиятелни среди, за които се говори, че са таен партньор на ГЕРБ. Според запознати, тези назначения показват, че Радев спазарява втория си мандат чрез раздаване на постове.

За втори път, след Първанов, бившият летец ще извърви пътя към собствена политическа формация. Преди това обаче Радев ще се опита да спечели избирателите с ореола си на борец срещу корупцията. Първанов не успя нито да се наложи като поборник срещу корупцията, нито като партиен строител. Дали историята няма да се повтори и сега.

Вдигнатият юмрук на Румен Радев кара Бойко да пълни памперса

Източник/ци: Бойко мина на успокоителни: Румен Радев прави своя партия с рамо от Слави Трифонов! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!