Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„САЩ са длъжни да възглавят света от позицията на силата“ - Байдън разказа за програмата на европейското си турне

/Поглед.инфо/ В навечерието на посещението си в Европа Джо Байдън разказа за своите очаквания от срещите със съюзниците по НАТО, лидерите на ЕС, както и с Владимир Путин. В статия за The Washington Post американският президент отбелязва, че САЩ "трябва да ръководят света от позиция на силата", но подчертава, че Америка не иска конфликт с Русия, въпреки че обещава сериозни последици за "поведение, което нарушава суверенитета на САЩ, включително с намесата в демократичните избори ".

Тази седмица Джо Байдън се отправя към Европа за първото си задгранично турне като президент на САЩ. В статия за The Washington Post американският лидер говори за очакванията си от срещите със съюзници от НАТО, лидери на Европейския съюз, както и с Владимир Путин.

„В тази ера на глобална несигурност, когато светът все още се бори с пандемията, целта на моето пътуване е да изпълня подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори и да демонстрирам способността на демокрациите да се справят с предизвикателствата и да овладеят заплахите в тази нова ера ", пише Джо. Байдън.

Той също така отбелязва, че независимо дали става въпрос за справяне с пандемията, за отговор на изискванията на набиращата мощ климатична криза или за противопоставяне на вредните действия на правителствата на Русия и Китай, Съединените щати „трябва да водят света от силна позиция . "

А Америка ще стане още по-силна само ако е заобиколена от страни, които споделят американските ценности и визия за бъдещето. И точно това е програмата, която Байдън ще се опита да популяризира навсякъде по време на посещението си.

В Обединеното кралство, след среща с премиера Борис Джонсън, на която страните ще потвърдят съществуването на специални отношения между страните, Байдън ще участва в срещата на върха на Г-7.

Поради епидемията от коронавируса, тази "група от водещи демокрации и икономики" не се е срещала лично от почти две години, но Байдън смята, че необходимостта от прекратяване на пандемията, подобряването на здравната сигурност и стимулирането на оживление и приобщаващо възстановяване на глобалната икономика, трябва да бъдат основен приоритет .

В Брюксел Джо Байдън ще се срещне с председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския съвет, за да обсъди как САЩ и Европа могат да работят в тясно сътрудничество за справяне с глобалните предизвикателства.

Ще се съсредоточим върху това, че именно пазарните демокрации, а не Китай и други подобни, ще определят правилата за търговия и технологично развитие. И ние ще продължим да преследваме целта за създаване на обединена Европа, свободна и мирна, - отбелязва американският президент.

По време на срещата си с Владимир Путин Байдън ще защити „демократичните ценности, които не можем да отделим от нашите интереси“. Американският президент отбеляза, че САЩ не търси конфликт с Русия, но обеща сериозни последици за "поведение, което нарушава суверенитета на САЩ, включително намеса в демократичните избори".

„Когато се срещнем, ще подчертая отново ангажимента на САЩ, Европа и демокрациите, които се придържат към едни и същи позиции с нас, да отстояват правата и достойнството на човека“, обобщи американският президент.

Превод: ЕС

Източник/ци: „САЩ са длъжни да възглавят света от позицията на силата“ - Байдън разказа за програмата на европейското си турне - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!