Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Серия от грешки НА НАЧАЛСТВОТО са погубили пилота Валентин Терзиев край Шабла!

ТОЧНО ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО – РЪКОВОДИТЕЛЯТ Е ТРЯБВАЛО ВЕДНАГА СЛЕД СТРЕЛБАТА НА ПЪРВИТЕ ДВАМА ПИЛОТИ ДА ПРЕКРАТИ НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАДАЧАТА ОТ МАЙОР ТЕРЗИЕВ! БИЛО Е ЯСНО, ЧЕ ВИСОЧИНАТА НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ЗА АТАКА. А ТОВА ОЗНАЧАВА СИГУРНО РАЗБИВАНЕ В МОРЕТО!

При такава трагедия като нощната катастрофа на изтребителя „МиГ-29“ край Шабла веднага започва разследване. Ако пилотът е имал късмет да оцелее често неговите обяснения на обстоятелствата се приемат с абсолютно подозрение от разследващите. И дълго го въртят на шиша. Ако е загинал – за разследващите става по-лесно да докажат пилотска грешка. И я доказват, но за да бъдем обективни и пилотите допускат грешки като всички живи хора.

В многото официални съобщения за тази трагедия не се отваря и дума за това защо и

кой е КАТАПУЛТИРАЛ СЕРИЯТА ОТ ГРЕШКИ,

затрили един млад живот за този дето духа. Отговорността е най-вече на ръководителите на учението, за които дори не се намеква в съобщенията, научи tema21.com от свои добре информирани източници.

Стрелбите край Шабла на морето са традиционни от десетилетия. Преди въпросната светеща мишена, в която се е прицелвал майор Валентин Терзиев, се е пускала от 9000 метра височина от самолет, излитащ от Безмер край Ямбол. Сега обаче онази изпипана и проверена във времето методика е променена и мишената се хвърля от 7000 метра – 2 км по-ниско. И друга голяма разлика – преди са стреляли по светещи мишени полско производство – абсолютно без никакъв дефект или дори най-дребен проблем. Сега са български, производство на НИТИ – Казанлък.

Към мишената са се насочили три изтребителя.

За разлика от другите тренировъчни полети, когато най-опитният води такава тройка, тук е точно обратното – първи стрелят най-неопитните, последен най-опитният. Първите двама са стреляли и се оттеглили. Идва редът на майор Терзиев.

Мишената обаче очевидно поради някакъв дефект е почнала да пада по-бързо, от нормалното, пусната е с 2000 метра по-ниско, от проверената във времето методика. ТОЧНО ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО. ПРИ ТАКАВА СИТУАЦИЯ РЪКОВОДИТЕЛЯТ Е ТРЯБВАЛО ВЕДНАГА СЛЕД СТРЕЛБАТА НА ПЪРВИТЕ ДВАМА ДА ПРЕКРАТИ НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАДАЧАТА ОТ МАЙОР ТЕРЗИЕВ, ЗАЩОТО Е БИЛО ЯСНО, ЧЕ ВИСОЧИНАТА НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ЗА АТАКА, коментират експерти. ШЕФЪТ НЕ ГО Е НАПРАВИЛ. Затова майор Терзиев е атакувал вместо от позволените не по-малко от 2000 метра от 1300 метра.

НИКОЙ НЕ ГО Е СПРЯЛ!

И чак най-накрая идва грешката на пилота – решението му въпреки проблемите да изпълни задачата. Ако обаче просто ръководителят го беше изкомандвал: „Прекрати“ той е длъжен да се подчини без да обсъжда правилно или неправилно е нареждането – така е в авиацията, повечето й правила са написани с човешка кръв и затова такива заповеди не подлежат на дискусия.

Не само в авиацията е така – често една грешка навързва след себе си серия от грешки. Тук като прибавим смешния брой часове трийсетина часа годишно на опитните пилоти, какво остава за неопитните, това означава, че нашите авиатори са принудени да летят на инат, да са готови да станат курбан, а не защото са подготвени. Само си представете пилот от Формула 1 да шофира само два-три пъти месечно – това е почти гарантирана смъртна присъда…

Източник/ци: Извънредно! Серия от грешки НА НАЧАЛСТВОТО са погубили пилота Валентин Терзиев край Шабла! | Тема 21

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!