Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: САБОТАЖ! Посолството в Рим заключено за фенове на новата власт – държат се с нас като с животни

Дипломатически саботаж! Българското посолство в Рим отказва да обслужва наши сънародници, които подкрепят новото служебно правителство, разкри ексклузивно пред Lupa.bg източник от Вечния град.

Според данните до момента над 50 човека са завили опашка пред дипломатическата ни мисия в Рим на адрес Via Pietro Paolo Rubens №21 от ранни зори по различни проблеми, които се нуждаят от намесата на посолството, което, обаче, е затворено. Засега не е ясно къде се намира посланикът Тодор Стоянов (на челната снимка, б.ред.), който в периода 12.05.2017 г.- 11.02.2019 г. бе заместник-министър на външните работи в последния кабинет на Бойко Борисов.

За драмата вече е уведомен служебният министър на външните работи Светлан Стоев, обясни източникът на Lupa.bg.

Такъв сигнал публикува и на стената си във фейсбук журналистът Стоян Тодоров. Ето какво написа той:

“Току-що ми се обади мой приятел от Рим, българин. От сутринта над 50 български граждани чакат пред посолството в Рим за различни услуги. След възникнало напрежение от дългото чакане и необслужване на нашите сънародници, служител на посолството изпуснал репликата: „Щом сте тръгнали да сваляте властта в България и подкрепяте служебното правителство, така ще бъде”.

Разбира се, моментално уведомих съответните органи и дадох телефони за връзка на нашите сънародници и на властите в България“.

В посолството се държат с нас като с животни

„Обаждам се от Рим, за да разкажа на какъв ужас бях подложена днес в българското посолство. Такова унижение не бях изпитвала от години”. Така Невена Младенова, която от години живее в Италия, започна разказа си за безобразията в нашата мисия във Вечния град, управлявана от посланика Тодор Стоянов, бивш зам.-външен министър на ГЕРБ.

Ето разказа на дамата от Монтана за кошмара, наречен „българско посолство в Италия”:

„През годините не за първи път съм в българското посолство, но този път това беше невероятно чакане, отвратително отношение и унижение до степен, че си тръгнах разплакана. Почувствах се, сякаш съм убила човек. Отидох пред посолството в 6 часа тази сутрин за вадене на пълномощно, то отваря в 9,30 ч., бях втора на опашката, която набъбна до над 30 човека до 10 ч.

Поисках формуляр за пълномощно, казаха ми, че няма. След малко излезе служител, разхвърля формуляри и се прибра обратно, като затвори вратата, която половин час повече не се отвори. Идват нови хора, звънят, отвътре не отварят.

Бях втора, въпреки това излязох от посолството в 11,15 ч. Когато влязох вътре и застанах на гишето, което се обслужваше от човек, който беше и нещо като портиер, се опитах да разведря обстановката, може да са имали лош ден. А той се държа с мен като с престъпник, понеже съм поставила подписа си на грешно място в пълномощното. ОК, моя грешка, извиних се и ме накараха да се подпиша втори път.

Докато чаках на гишето, човекът, който стоеше срещу мен, каза на служител до него: „Ето ги българите, които искат да ни бутнат, които свалят правителството”. Не го каза на мен, а на колегата си. Замълчах си.

Посланик Тодор Стянов мълчи за безобразията в българската мисия

След това същият чиновник рече: „Услугата струва 90 евро, ако е за днес, ако за утре - на половин цена”. Аз обясних, че съзнавам, че не е тяхна вината, но днес съм излязла от работа, за да свърша нещата в посолството, на следващия ден няма да мога. А той ми казва: „Айде да те видиме”?!

Гледам го с пари в ръката и не знаех как да реагирам, а той продължава: „Айде-айде, давай парите, нещо май имаш някакъв проблем?”

Тогава не издържах: „Единственият ми проблем е, че съм тук от 6 часа сутринта, а сега вече е 11”. Платих, изчакаха личната си карта, която я бяха забравили, но това не беше проблем.

В този момент си помислих, че може да имат някакви техни грижи, затова да са толкова изнервени, и на тръгване им пожелах „Приятен ден”. А единият от тях ме изгледа мръсно и рече: „Какво, какво ми казахте”? А той добре ме чу, но аз повторих: „Пожелавам ви приятен ден”. А той иронично се засмя и аз излязох. Часът беше точно 11,15. Отвън опашката беше огромна, а вратата на посолството стои заключена.

Не знам защо, може и технически проблем да са имали, но такова държание е недопустимо.

Всеки път, когато съм ходила в това посолство, съм си тръгвала разплакана от унижението. Това е единственото посолство, в което чакаш на улицата и хората попълват документи на колите си, върху книги, отвътре изнасят малка масичка с няколко химикалки..... Хора от цяла Италия звънят с въпроси, на които отговорът е един и същ: „По телефона не може, елате на място” и те пътуват часове наред до нашата мисия, за да си свършат работа.

Държат се с нас, сякаш сме направили нещо лошо.. Затова се обадих на сина си и му казах: „Моля те, повече такова нещо не пискам да преживявам в моя живот, повече в това посолство не искам да ходя, излязох като парцал”.

Само преди месец моя приятелка е ходила и ми обясни, че отношението е било нормално (служебният кабинет на Румен Радев е на власт от 12 май, по-малко от месец, б.ред.), завърши разказа си Невена Младенова от Монтана.

Репортер на Lupa.bg предположи, че вероятно падането на старата власт и назначаването на служебния кабинет на Румен Радев е изнервило назначените от ГЕРБ в посолството заради опасения, че може да са следващите за изчегъртване.

Източник/ци: САБОТАЖ в Lupa.bg! Посолството в Рим заключено за фенове на новата власт - Lupa BG

Читател на Lupa.bg от Рим: В посолството се държат с нас като с животни - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!