Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Авторът на колажи Ладо: Имам подозрения, че Борисов е незаконен син на Живков

Невена Борисова

Двамата имат не само антропологични сходства, но си приличат и по липса на култура и възпитание

Владимир Дойчинов – Ладо стана популярен в интернет като автор на политически фотоколажи. Създаденият от него портрет, в който Тодор Живков се трансформира в Бойко Борисов, обиколи всички сайтове и беше показан в Нова ТВ да го коментира дори премиерът Борисов.

– Само Мартин Карбовски е показал онази трансформация от Тодор Живков в Бойко Борисов. А аз между другото имам реални подозрения, че Бойко Борисов и Тодор Живков имат роднинска връзка, че той е незаконен син (смее се).


Владимир Дойчинов – Ладо. Снимка: e-vestnik

Но подозренията са на база на антропологични сходства. При правенето на колажа аз почти не съм пипал – просто видях, че ъгълът на главата, на вежди, скули отговаря. Единствената разлика е в носа.

– А приличат ли си по характер?

– Да, разбира се. По липсата на култура и възпитание, мярка, грандомания и така… Бог ми е свидетел обаче, не мога да кажа, че не ми е симпатичен Бойко Борисов като външен облик, не е грозен, той е добре сложен, но….


На Бойко черният колан ей така му е даден, както и доктор хонорис кауза на Пернишкия университет… Затова смятам, че зад Бойко стои конспиративна теория…

Тодор Живков - син, а не брат на Борис ІІІ?

---

Ладо е роден 1958 г., завършва механотехникум в София, след което следва международни икономически отношения във ВИИ (сега УНСС), но не се дипломира. Участвал е в рок група, работил е в БНТ като ръководител по художественото осветление, бил е собственик на фитнес зала и бар, търгувал е с антикварни предмети. Междувременно участва в движението на СДС след промените. Основното занимание и страст на Дойчинов в продължение на 20 години е галерията му за картини, в който издирва и живопис от стари автори, познати и непознати. Дойчинов се скарва с един от двамата си съдружници и е изтласкан от фирмата.


Владимир Дойчинов – Ладо. Снимка: e-vestnik

В периода на търсене на работа,отдръпване на приятели и финансови затруднения, Дойчинов започва да пише блог, след това идват и колажите. Сега той работи като чистач в заведение “Уго” в “Младост” и не се срамува от това. Сатиричните му, язвителни творби, са политически метафори, алегории, където най-често присажда глави на политици в различни снимки и сюжети. Зад тези творби стои Дойчинов, изпълнен с мисли за миналото и настоящето си и подобно на много хора, леко невротизиран от житейските и политически трусове в живота си.

– Какво ви накара да започнете да рисувате колажи?

– Когато ми взеха фирмата, си мислех какво да правя. Стоях вкъщи безработен, ходех на интервюта, на които ме питаха: “На колко си години?”. “На 53”. И дотам. Докато бях вкъщи, влизах в интернет и реших да започна да пиша блог.

– Станахте активен…

– Видях, че хората правят блогове, направих си блог. Тръгнах да контактувам по линията, по която съм силен – старото българско изкуство. Обаче нямаше с кого да завържа диалог, с конкуренцията се мразим, а поначало няма разбирателство по въпроса за изкуството, пазарът е съсипан, каквото и да се предложи, не върви. Хубавото изкуство е за елита, а ние нямаме елит… Спомням си, жената на Мутафчийски ми беше казала като намерим порцеланова пластика, да се обадим. И ние намерихме, тя дойде и каза: “Не че няма какво да ядем вкъщи, но с този хотел се охарчихме” – мъжът й беше построил голям хотел на морето. И реши да не си купува пластиката. Един ден Гергов дойде в магазина, чакал за фризьорския салон наблизо, гледа, гледа, казва – купувам го това. Плати го, ние му го приготвихме, а той отиде да се стриже, после щял да дойде. И го забрави. После го търсихме да му го дадем.

Та в интернет, след опита да говоря за изкуство опитах на тема история. И там много сме я загазили… Почнах да пиша, имах до 2-3 хиляди прочита дневно. В един момент ми прищрака нещо и изтрих всичко, въпреки че виртуалните ми приятели ме помолиха да не го трия. Интернет е страшна машина – бъркаш, и малко езици да знаеш, събираш сведения, правиш нещо хубаво. Но глас в пустиня, дори да са чели хората, малко могат да коментират, те са на същия акъл като мен. А тези, които не четат? И тогава ми направи впечатление лафът, че една снимка струва колко хиляда думи. Аз нищо не разбирах от “Фотошоп” и започнах. Първо си играех. Видях, че на хората им стана интересно. Тук няма нужда от вникване, няма увод, няма изложение. Човекът вижда картинката и или е на тази вълна, или не е.

– Кои са ценните блогъри в интернет?

– Какви хора има! Има хора на нивото на Езоп. До 30 човека мога да изброя. Евразол, Евгени се казва, той е философ, невероятен е (б.а. – evrazol.blog.bg)…Стойко Тонев е хумористичен, саркастичен, за него нямам думи (б. а. – пише под псевдонима Тони Филипов, д-р – delnicite.blogspot.com, бил е гл. редактор на в. “Новинар”, зам.-главен на “Монитор” и др.). Има един, той е в Испания, Боцмана. Но хората се разочароват, всеки, който има искрени намерения да свърши нещо чрез интернет, вижда, че това е напразно говорене.

– Но вие като че ли още не сте се разочаровали?

– Ами аз съм единак, редувам разочарованието с някакъв възторг.

– Откога е интересът към политиката?

– Ако трябва да започна да говоря по-отдалеч… Когато бях седем години ръководител художествено осветление в БНТ, тогава и започнах и да се занимавам с антики, бях в стачния комитет на телевизията, когато дойде касетката с репликата за танковете на Петър Младенов. Ние давахме съвети как да се пази, тогава не знаеха къде се намира… Защото един магнит като мине през подобна касета и край. Скоро след това станах доброволен сътрудник на СДС. Отидох в местния клуб, предложих си услугите. Тръгнах по избирателните секции, лепил съм плакати, заплашваха ме милиционерите, скърцаха със зъби… Но там настъпи голямо ми разочарование…

– Кога точно?

– Веднага почти. СДС тогава не беше партия, а сбор от много движения. Вътре имаше откровено комунистически фракции. Но това не беше страшното, имаше други неща… Николапетковистите бяха като щамповани без интелект. А Костов ходеше с едно куфарче, продаваше си лекциите, които изнасяше. Никой беше тогава. И аз страшно се разочаровах… Просто някои си бяха глупави хорица, независимо че някой е професор… Не познават идеологията на дадена партия, просто решават, прегръщат някакво знаме и тръгват. 1991 бях приключил с това.

– А сега какви са хората сред управляващите, ГЕРБ, по въпроса за идеологията?

– При тези хора вече имаме натрупване на много партии, през които са минали, те така са се объркали вече, че е страшно… Тогава беше по-чисто, бил е например той някакъв, най-много да е бил БКП, после става николапетковист.

– Защо подобни хора са излизали на челните редици при промените?

– Аз съм привърженик на конспиративните теории, до степен да поддържам това, че всичко е конспирация, вкарано е в някакво русло, сценарий… И сега има качествени хора, на които не им дават шанс да се проявят – икономисти, ядрени физици… Това е моето лично мнение, аз доказателства нямам, нямам документ.

– В какво все още се изразява тази конспирация?

– Пълен контрол над медиите и пълен контрол над политическия процес.

– Едни и същи ли хора ли стоят зад нея?

– Абсолютно. Милиционери, ДС и комунисти.

– Имате голяма популярност в интернет, колажите се разнасят във Фейсбук, а някои хора даже не ви знаят името. Не се ли чувствате някак засегнат?

– Не. След като направя един колаж, аз съм 100 % вътре. Позволих им, написал съм да се взимат и ползват колажи от който иска.

– Търсили ли са ви от някои вестници, списания, да поискат колаж?

– Последно “Новият глас” на Гергов и аз им отказах, защото имам мнение. И те много се смяха и ми гарантираха, че никой в редакцията не е комунистическа креатура.

– От телевизия, радио, канили ли са ви?

– Само дето Мартин Карбовски е показал онази трансформация от Тодор Живков в Бойко Борисов. А аз между другото имам реални подозрения, че Бойко Борисов и Тодор Живков имат роднинска връзка, че той е незаконен син (смее се). Но подозренията са на база на антропологични сходства. При правенето на колажа аз почти не съм пипал – просто видях, че ъгълът на главата, на вежди, скули отговаря. Единствената разлика е в носа.

– А приличат ли си по характер?

– Да, разбира се. По липсата на култура и възпитание, мярка, грандомания и така… Бог ми е свидетел обаче, не мога да кажа, че не ми е симпатичен Бойко Борисов като външен облик, не е грозен, той е добре сложен, но….

– А когато беше секретар на МВР? Имало ли е момент, в който ви е симпатичен и иначе?

– Никога, още откакто беше секретар. Ако се върнем по-назад, първо съм бил много време по залите за фитнес, бил съм инструктор в “Спартак” още в първите зали, преди 90-та година… И знам за какво става въпрос… Познавам ги момчетата, които правеха мускули, има много по-стойностни като характери, като мъже. На Бойко черният колан ей така му е даден, както и доктор хонорис кауза на Пернишкия университет… Затова смятам, че зад Бойко стои конспиративна теория… В един момент потенциалът на БСП се изчерпва, както беше при Виденов и трябва да се поддържа интереса на хората. Винаги излиза нещо ново, дали ще е Царят, пак конспирация, дали ще е Бойко Борисов, няма значение. Григор Лилов издаде една книга “Проектът Бойко Борисов”… Той оперира с едни факти, които толкова пунктуално ги е заложил, че човек може само да ахне.

– Ако трябва да се нарисува един колаж на политическия пейзаж у нас от тези години, за които говорихме, какъв ще е той?

– Всички са маскари (смее се). Аз от време на време изоставям добрия тон… Мразя да правя колаж с деформация на човешко лице. Примерно съм намерил една маймуна… При Борисов пробвах да наложа. Става страшно грозно, чак се отвратих и си казах, че това няма да го пусна. Деформация на лице съм правил на Костов, защото Борисов не го оправдавам, но го разбирам, докато Костов не го разбирам, пак да повторя, той единствен ме излъга…

– Мислили ли сте да емигрирате?

– Непрекъснато го чакам този момент, но имам “котви” – имоти. Някой трябва да гледа къщата на майка ми. Едната ми сестра със зет ми и детето си преди 20 години избяга, още по комунистическо време, те са австрийци вече.

– Какво щеше да е бъдещето ви, ако бяхте емигрирали?

– Каквото ще да е, по-добро щеше да е от тук. Дори и да бях чистач, както съм чистач тук в момента, пак щях да вземам повече пари.

– Правенето на колажите израз на озлобеност ли е или повече на чувство за хумор?

– Главно за Костов (смее се). Винаги гледам да има гег. Но се приема различно. Скоро ми изтриха колаж във Фейсбук колаж заради насилие – има бутон за докладване на нередност. Два пъти ми трият снимки с Волен Сидеров. Става въпрос за това, че той преди време говореше, че ще иска всеки ден оставката на Цветанов, а сега изведнъж скочи голям защитник на Бойко. На колажа Бойко е малко дете, гушнато от един войник, който е Сидеров с един калашник. Лансираха тезата, че в снимката има насилие, въпреки че позата на защита на детето от войника е явна. Но ако модераторите не са българи, не могат да влязат в детайли. Мислех да направя обяснения за тъпи модератори… (смее се). Вместо за озлобеност, може да се говори по-скоро за примиреност, знам горе-долу какъв ще е крайният резултат след 10 години, на каква икономическа база ще бъдем, и демографска…

– Политическата картина?

– Не мисля, че нещо ще се промени, ще пускат нови лица, които да се активират в съответния момент, в съответните партийни структури.

– Шанс за промяна?

– Няма кой, няма потенциал, застаряваща нация, страшно неграмотни деца… Кой произвежда? Убиха селото… Всяка година 100 села отиват на кино. Закриха болници, няма учители, кой ще стои? Все по-лошо става за този, който иска нормално съществуване. Моите приятели примерно не искат да карат бентлита, искат кола, с която да отидат на работа и да останат пари за храна и дрехи.

– На кого приличате с вашия стремеж към критика, който проличава и в колажите?

– Баща ми непрекъснато се хвалеше, че не е мълчал, когато е виждал нередности. Изтъквал ги е на преден план, когато е имало например профсъюзно събрание. Това съм запомнил като дете. Не ме е учил непременно да се занимавам с такива критикарски дейности. Беше стругар, много добър майстор и много силен характер. Той е изпълнител, без когото не са могли, поради което не е имал неприятности…

– Толкова динамичен живот сте живял досега. Имате ли проект занапред?

– Искам да направя арт рок парк. Само изкуство, скулптури на рок звезди, разположени около едно заведение. Сега кметът Цонко Цонев сложи в Каварна скулптура на Рони Джеймс Дио. Аз казах тази идея за скулптурите на един негов приятел, да му я предаде, той може да не признава…

Източник/ци: Авторът на колажи Ладо: Имам подозрения, че Борисов е незаконен син на Живков - e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!