Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Магнитски” свали с 2% подкрепата за ГЕРБ, "патриотите" са под летвата

Броени дни преди старта на предизборната кампания и около месец преди извънредните парламентарни избори на 11 юли социологическите агенции започнаха да публикуват и първите си проучвания за обществените нагласи. Какво показват данните? Скандалите около американските санкции са свалили с 2% доверието към Борисовата партия ГЕРБ - най-същественият спад за толкова кратък период.

ГЕРБ все още са първи, но разликата с формацията на Слави Трифонов се топи все повече и е около 2%. Така “Има такъв народ” има реален шанс да стане първа политическа сила. Основната причина за големия спад са американските санкции по закона “Магнитски”. Социолозите от “Алфа рисърч” посочват, че такъв голям спад се отчита за пръв път за толкова кратък период от време.  

Близо 54% от анкетираните от “Алфа рисърч” ще гласуват на предстоящите избори. Възможно е обаче активността да се повиши, а важни фактори като гласуването в чужбина и летните почивки ще окажат допълнително влияние.  

Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Основната група от колебаещите се следят внимателно скандалите около американските санкции по закона “Магнитски”. ФрогНюз припомня, че три лица попаднаха под ударите на САЩ - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. 

Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.  

Отчита се отлив от ГЕРБ. Това е причината за сближаването на процентите между формацията на Борисов и тази на Слави Трифонов.  

Въпреки голямата прегръдка и новото патриотично обединение пък ВМРО-НФСБ-Воля са аут от народното събрание. ДПС пък губят доверие и стават пета политическа сила, като “Демократична България” се нареждат четвърти, точно след БСП. 

Левицата на свой ред запазва позицията си и спрямо резултатите от предишния вот. БСП бе детронирана като втора политическа сила и загуби голям брой гласове на изборите през април, което бе определено като огромен шамар.  

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии. 

С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

Борисов и ГЕРБ в партийната централа след скандалните снимки с кюлчетата и пачките евро
.

Източник/ци: ”Магнитски” свали с 2% подкрепата за ГЕРБ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!