Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каква е играта на Слави Трифонов? - Слави: Искрено благодаря на наблюдателити и социолзите, не познаха нищо на предишните избори

Петър Здравков*

Няма как да не се започне с това, че поначало Слави Трифонов не е политик, не може да бъде и не трябва да бъде такъв. Шоуменът Трифонов няма абсолютно никакви политически качества, а партията му съвсем логично няма никаква идеология. В годините, като вид коректив, шоуто му беше много по-полезно от политическата му партия до момента.

Днес самият той призна, че мястото му не е в парламента и е прав. В очакване сме скоро да признае, че мястото му не е и в политиката и отново ще бъде прав (той обича да е прав). Дотогава обаче той и субектът му са политически факт. За съжаление. А са факт заради повсеместната политическа неграмотност у нас. За справка припомням как приключиха предишните двама месии – Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, за когото все още не е на 100% ясно, че е приключил.

И понеже са политически факт, за доброто на обществото, което избира, е добре да се коментира, анализира и предполага.

Най-общо вариантите за действието на Трифонов да се дръпне назад са три. На първо място е възможно това, което постигна „Има такъв народ“ на 4 април и това, което се очаква като резултат на 11 юли, да не е според плана на политическите инженери и те да искат малко да спихнат подкрепата за субекта на Трифонов. Абдикацията от мажоритарната система на гласуване в два тура изглежда като първа стъпка към съзнателно отблъскване, а отказването на лидера да води листа – като втора. А какъв е планът – това би трябвало да разберем в дните след 11 юли. Една от възможностите е да се даде писта на ГЕРБ да спечелят отново изборите, да набутат някак псевдопатриотите от Воля, НФСБ и ВМРО в парламента и отново да управляват.

Втората опция е търсен ефект, за да може всички да говорят отново за него – в случая за „отсъстващия Слави Трифонов“, който в последните седмици бе позабравен заради добрата работа на някои от служебните министри – като Кирил Петков и Бойко Рашков, но и заради американските санкции по закона „Магнитски“ срещу Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и други български граждани – „по-дребни риби“.

Та, да, обикновено това помага – лоша реклама няма и Слави Трифонов много добре го знае. Въпросът е дали тази инерция може да бъде задържана чак до изборите и да помогне за същия или още по-добър изборен резултат на „Има такъв народ“.

Скандален факт е, че до момента, в който американските санкции не добиха публичност, Слави Трифонов не бе имал каквато и да е активност от 24 май. Освен вероятно в собствената си телевизия, която определено не стига до всички български граждани. Това е недопустимо за политически лидер. Несериозно е.

Третият вариант е да няма никаква конспирация и председателят на „Има такъв народ“ да си действа по свое усмотрение, както си ги чувства нещата. И така да е обаче, това е обидно и за избирателите на партията му, и въобще за всички български избиратели. Те не заслужават второ ДПС. Или поне красивата ни страна не го заслужава.

Изобщо съществуването и челното място на Трифоновата партия за смислените хора в нашата Родина изглежда сюрреалистично. Господ да даде скоро политическата бутафория у нас да приключи и заедно с изчегъртването на пролетарите от ГЕРБ да кажем окончателно довиждане на всички партии ментета, начело с „Има такъв народ“.

Слави Трифонов: Искрено благодаря на наблюдателити и социолзите, не познаха нищо на предишните избори

След огромното количество коментари и бързи анализи какво ще стане с "Има такъв народ" заради отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат, лидерът на партията излезе с ново изявление във Фейсблук. Телевизионният водещ даде да се разбере, че не прогнозите за по-нисък резултат на ИТН на 11 юли не го притеснява. 

"Когато Недялко Недялков, Стойчо Стоев, Антоанета Христова, Валерия Велева, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Нидал Алгафари, Огнян Минчев, Стъки и още много други знайни и незнайни воини на свободното слово, поставено в услуга на ГЕРБ, когато всички тези прекрасни хора започнат да говорят срещу нещо, което съм направил, аз веднага разбирам, че съм постъпил правилно.

Искрено благодаря и на социологическите агенции, въпреки че не познаха нищо на предишните избори. Сега те отново гордо доставят информация на всички, които пожелаят. Сега мога да ви кажа какво ще извадят социолозите горе-долу след една-две седмици. Ще извадят следното: “Вследствие на това, че Слави Трифонов отказа да се кандидатира за депутат, подкрепата към “Има такъв народ” ерозира и спада.”

Сега не мога да бъда сигурен с колко процента ще спадне, но познавайки социолозите и техния манталитет, ще е между два и пет процента.

А на истината, на тази истина, в която е силата, не й пука за всички имена, които споменах. Тя ще стане ясна във вечерта на изборите."

Слави Т. Трифонов | Facebook

*Петър Здравков
Редактор на тема Разследвания във Fakti.bg

May be an image of 1 person

Източник/ци: Каква е играта на Слави Трифонов - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Petel.bg - новини - Слави Трифонов: Искрено благодаря на наблюдателити и социолзите, не познаха нищо на предишните избори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!