Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова калинка! Как се взимат 60 бона на година с диплома-менте

Нова калинка бръмчи в Министерството на земеделието! Неотдавна се писа за Мирослава Сотирова Наумова, която от няколко години оглавява САПИ ЕООД – „Система за агропазарна информация“ към Министерството на земеделието, храните и горите и нейната заплата.

„Дребен” факт е, че за цялата 2020 г. Наумова е получила общо заплати за 59 940 лв., а печалбата на САПИ за цялата година е по-малка от възнагражденията ѝ и възлиза на 51 133.84 лв.

Това беше през март. В материала на „Медиапул” се казваше, че Наумова се готви за нов мандат след провеждане на конкурс, провеждан от администрацията на тогавашния министър Десислава Танева (на челната снимка, б.ред.).

Едва ли някой ще се изненада, че дамата е назначена отново на поста. Само преди часове обаче стана ясно, че Наумова не разполага с необходимата квалификация за длъжността, която заема. Нещо повече. Дипломата й за завършено висше образование, която е предоставила, за да “защити” желанието си да е шефка на САПИ ЕООД – „Система за агропазарна информация“, не е истинска.

В CV-то на Наумова е записано, че от 1993 г. до 1997 г. е изучавала “мениджмънт” (без да е посочена конкретната специалност и образователната степен) в Националната спорта академия (НСА).

От 1995 г. до 1997 г. шефката на САПИ твърди в CV-то си, че е изучавала Международни икономически отношения (МИО - както е посочено в документа - отново без да се спомене образователната степен) в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.

След като ръководството на министерството се смени, по сигнали на работещи във ведомството е назначена проверка и става ясно, че Наумова е представила фалшива диплома.

От УНСС със специално писмо, изпратено до Министерството на земеделието, храните и горите на 1 юни 2021 г. посочват, че такава диплома не е издавана.

Писмото е подписано от зам.-ректора по учебната дейност - проф. Мирослава Раковска. Далеч сме от мисълта да си представим, че в УНСС могат да се объркат и да дадат невярна информация за издадена диплома.

Така че изводът е само един - начело на едно от ежеседмично отчитащите състоянието, цените и движението на пазара, дружество е човек без необходимата квалификация. За това в нашата родина вече има дума - “калинка”. И тази дума влезе в речника ни също от аграрния сектор - заради бившата шефка на ДФЗ - Калина Илиева.

Наумова ръководи близо 30 човека с по около 900 лв. заплата. На фона на това, че начело им стои неквалифициран и получаващ многократно повече месечно пари спрямо тях, най-вероятно не ги мотивира особено.

Защо некомпетентен човек може да навреди, заемайки този пост?

Вредата е в обективността на информацията. В САПИ се прилага методика за събиране, обработка и разпространение на тази ценова информация. Неминуемо така информация има последващо отражение на пазара и на действията на играчите на този пазар.

Самата Мирослава Наумова категорично отрича дипломата й да е фалшива. "Това е поредният сигнал срещу мен и ми омръзна да ме чернят. Това е наистина отвратително! Това, че съм честна явно на никого не изнася", казва тя.

Нова калинка! Как се взимат 60 бона на година с диплома-менте

Източник/ци: Нова калинка! Как се взимат 60 бона на година с диплома-менте - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!