Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Барометър" предрече размазваща победа за ГЕРБ и Бойко Борисов на изборите

Размазваща победа за Бойко Борисов и ГЕРБ предрича "Барометър".

Припомняме, че преди последните избори "Барометър" даде победа за ГЕРБ подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП трябваше да се нареди на второ място с 22,4%. ДПС на трето със 7,8%, а ВМРО трябваше да изпревари Има такъв народ. ДБ и ИМВ бяха поставени извън парламента.

Сега според "Барометър" ГЕРБ има 7% преднина пред ИТН и БСП. Това показват резултатите от телефонно проучване за електоралните нагласи на българските избиратели, проведено в периода 1-6 юни 2021 г. сред 840 пълнолетни български граждани на територията на Република България. Поради методиката на проучването то не обхваща нагласите на гласуващите извън страната, като вотът им може да окаже известно отклонение в резултатите на отделни политически формации в изборния ден, предаде Трибюн.бг.

"Проучването сочи, че новият български парламент след 11 юли ще е също така фрагментиран като 45-ия - с подобно съотношение на политическите сили в него. Разликата може да дойде единствено от присъствието на възстановената патриотична коалиция "Български патриоти", която към момента преминава изборната бариера. Според авторите на проучването няма да има изненади в избирателната активност и тя ще бъде в рамките на 52-55 %. Към настоящия момент 44,9% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще отидат до урните, а още 10% са по-скоро склонни да го направят. Колебаят се още 6,5%, които е по-вероятно да не гласуват, а категорично няма да го направят 37,4%.

ГЕРБ-СДС ще останат начело при предсрочния вот с 24,1%, въпреки че към настоящия момент ГЕРБ може да разчита единствено на твърдия си електорат и не успява да привлече допълнителни гласове, твърдят анализаторите на "Барометър". Според тях особено оспорвана ще е втората позиция, тъй като мълчанието на "Има такъв народ" /ИТН/ по въпроси, вълнуващи обществото започва да изнервя избирателите им, което води до леко свиване в подкрепата към тях в рамките на страната. Към момента в рамките на страната ИТН могат да разчитат на 17,1% от гласовете. Като противовес, въпреки лошия резултат през април от БСП успяха да загърбят свои стари вътрешнопартийни вражди и да сформират изненадваща коалиция с формации на знакови лица от историята на столетницата – Георги Първанов и Георги Кадиев. Това изпраща позитивен сигнал към избирателите им и има потенциала да мобилизира вота в лявото пространство. 16,9% от твърдо заявилите, че ще отидат преди урните, ще дадат гласа си за БСП. Потенциално негативно влияние върху резултата на БСП може да окаже появата на новата формация на Жан Виденов, която ще привлече гласовете на крайно левите избиратели.

Четвъртото място на изборите ще е за ДПС с 11,3% от гласовете в страната. Няма динамика и при подкрепата на „Демократична България“, която за момента привлича 8,9% от българите с право на глас. Доколко гласовете извън страната ще подобрят този резултат за двете формации, от Барометър отказват да прогнозират. Според авторите на проучването динамична е ситуацията и при останалите формации с потенциал да влязат в следващия парламент. Възстановената коалиция „Българските патриоти“ между ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ е със силна заявка за участие в следващото Народно събрание. Към момента 6,1% от анкетираните заявяват подкрепа за коалицията.

Малко по-различна е ситуацията с "Изправи се! Мутри вън!", които прескочиха с малко изборната бариера през април. В момента те не могат да разчитат на протестния потенциал, който имаха преди няколко месеца и подкрепата за тях постепенно ерозира до степен да поставя участието им в следващото народно събрание под въпрос с 4,1%."

Източник/ци: Petel.bg - новини - "Барометър" предрече размазваща победа за ГЕРБ и Бойко Борисов на изборите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!