Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал: Чалгаджийка превърна държавната "Напоителни системи" в бащиния

Куп нарушения, извършени в държавната фирма "Напоителни системи" и свързани с нейния директор Снежина Динева, изкара в понеделник земеделският министър Христо Бозуков. Най-вероятно до дни Динева ще бъде уволнена, научи Lupa.bg от свой източник във ведомството. Възможно е тя да бъде и с повдигнато обвинение за безстопанственост.

Любопитното е, че началничката на "Напоителни системи" навремето е била... фолк певица! Тя е имала за кратко кариера като чалга изпълнител и се е подвизавала с артистичния псевдоним Нена. Издава дори и албум, но бързо се отказва. Днес Динева не иска да си спомня за този епизод от миналото си и лаконично казва, че тогава е била още едва ли не ученичка. По-притеснителното обаче е, че чалга-манталитета си пренася в държавната структура и управлява "Напоителни системи" - едно от ключовите дружества със стратегическо значение в земеделието, като кръчма ала "Кошарите".

Снежина Динева в битността си на директор на "Напоителни системи"

По-рано днес служебният министър на земеделието Христо Бозуков разкри, че шефката на "Напоителни системи" е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на държавната фирма. "Най-дребният детайл е извършен ремонт на един автомобил, който е собственост на майката на директора на фирмата. Ремонтът е за около 2800 лева и е направен за сметка на предприятието. Затова е дадено разрешение от председателя на Съвета на директорите на компанията този автомобил да бъде използван от директорката като служебен. Аз не вярвам предприятието да няма служебни автомобили, които да ползва”, каза министърът днес в интервю по БНР.

В същото време тя не полагала каквато и да било грижа дружеството да си прибере вземания в размер на колосалните 4 млн. лв. Бозуков посочи, че срещу Динева се води и разследване от прокуратурата, което може да стигне и до обвинителен акт.

Снежина Динева не отрича, че колата на майка й е била ремонтирана с държавни пари. Тя обаче оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил - BMW 5, за командировки. "Колите на дружеството са 60-годишни, повечето от тях не са в движение, използването на частни коли от роднини ни излиза по-евтино отколкото да наемем коли", обяснява в своя защита някогашната изпълнителка на чалга песни. По думите й това е законна процедура, която е правена и от предходни ръководства на държавната фирма.

Фолкзвездата Нена през 2001 г. Тя издава само един албум и изчезва от чалга небосклона. Днес всичките песни на Снежина Динева са изтрити от Youtube. Според някои източници, една от песните в албума на Нена се е казвала "Играчката на батко"

Земеделският министър Христо Бозуков посочи още, че фирмата, на която земеделското министерство е принципал, има несъбрани вземания за 4 млн. лв. от години, които били издадени на база съдебни решения. “И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони”, попита риторично министърът.

Христо Бозуков разказа още, че преди седмица в "Напоителни системи" е получен одит от Сметната палата, който обаче не му бил представен. Министърът предположи, че документът е скрит от управата на фирмата, защото “там има доста критични бележки, особено около обществените поръчки, извършени в системата".

"Има обществени поръчки на държавната фирма, от които човек може да се стресне", каза Бозуков още преди седмица. Той даде пример, че при цена 80 лева за кубик бетон, фирмата се готви да плаща за бетон от Бургас на цена от 295 лева.

Според източник на Lupa.bg има над 20 смущаващи договора в "Напоителни системи", които в момента детайлно се проверяват. Служители от дружеството издават, че всяка седмица за кабинета на Снежина Динева били поръчвани свежи цветя, сред които любимите й еквадорски рози, на стойност над 200 лева, които дружеството плащало. Някогашната фолк певица редовно предоставяла и фактури от луксозни ресторанти, в които ядяла и пиела с приятели, за осчетоводяване в "Напоителни системи" като "представителни разходи".

Снежина Динева оглави държавната фирма “Напоителни системи” през март 2017-а година и тогава бе назначена на този пост именно от Христо Бозуков, който бе служебен министър на земеделието в кабинета на Огнян Герджиков. Назначението стана повод за скандал след като се разбра, че Динева преди това е пробвала да стане фолк певица с творчески псевдоним Нена и има записани поп-фолк песни към водеща компания на българския пазар. Тогава Динева декларира, че вече не пее, а образованието й позволява да заеме държавния пост.
Първата й специалност е "Право" и преди да стане директор на фирмата, 12 години е работила в правната й дирекция. Тогава посочи, че има и семестриално завършена степен по счетоводство, а също, че и предстои дипломиране като специалист по „Стопанско управление“ и „Национална сигурност".

Източник/ци: Скандал: Чалгаджийка превърна държавната "Напоителни системи" в бащиния - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!