Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 50% смъртност при чернодробни трансплантации в Правителствена, освен НЗОК, точи и бюджета: Ст. Кацаров

Стойчо Кацаров е здравен министър в момента, а темата за незаконните трансплантации в Правителствена болница е негова отдавнашна кауза, както сочи прелюбопитно интервю с доктора, което сме публикували на 6 декември 2012 г.

Оттогава принципът на кражба и наглостта е останала при ръководството под крилото на ДПС, променили са се само сумите. За коронавирусната 2020 г., когато хората умираха пред болниците и линейките нямаше къде да ги оставят Болницата на властта е имала жалките 23% заетост на леглата – 8 от 10 кревата са били постоянно празни, резервирани в очакване на своите височайши пациенти. Тя е с 21 млн. лв. загуба за 2020 г.

Не е ли кощунство на фона на фалиращи и закривани общински и областни болници наличието на Правителствена болница?

Не е, ако се сравняваме със Северна Корея. Болницата на властта получава пари не само по договор със Здравната каса, но и допълнителна субсидия от около 15 милиона лева годишно от бюджета, което се равнява на парите за спасяване на всички закрити общински болници. Преди време някой беше казал, че здравеопазването ни няма да се оправи, докато властниците не започнат да се лекуват като всички останали. Изглежда ще излезе прав.

Правителствената болница беше осъдена за вземане на пари от пациенти, как стана това?

По оплакване от болни е извършена проверка и е наложена санкция от НЗОК. Върховният административен съд потвърди решението за неправомерно вземане на пари.

Неотдавна разсекретихте грижливо пазената тайна, че чернодробните трансплантации в Правителствената болница са довели до смъртност над 50% при децата в годините от 2008 до 2011, при средно равнище за ЕС от 4%. Как да си обясним това, както и липса на реакция от страна на държавата?

Правителствена е извършвала трансплантациите в нарушение на нормативната уредба. Нито един от практикуващите там лекари няма необходимата по закон квалификация, опит и умения за тези операции. На този човек или на тези хора трябва да бъде потърсена наказателна отговорност за причиняване на смърт. Здравният министър и Агенцията па трансплантация се страхуват да вземат отношение, защото болницата е на прякото разпореждане на премиера Борисов.

Вярно ли е, че не само чернодробните, но и сърдечните операции в Правителствената болница са незаконни?

Правителството е присъдило трето ниво на компетентност на болницата по кардиохирургия, тъй като сърдечната й клиника по данни на НЗОК не съответства на изискванията на наредбата за медицинския стандарт. При тези обстоятелства НЗОК няма право да сключи договор за клинични пътеки по кардиохирургия (б.р. но сключва и плаща).

Как беше създадена тази несправедлива здравна система с няколко болници – царици, трупащи нарочно огромни задължения към здравния фармаоктопод от една страна, и стотици бедни лечебни заведения - от друга?

Това са плодовете на държавната свръхрегулация, съпроводено с непрекъсната манипулация на общественото мнение, което гледа пасивно и мърмори, неспособно да разграничи доброто от злото, правилното от неправилното...  

Мария Пенчева

Обществената тайна за кражба на органи от затворници

Отнемането на органи потвърдено от бивш затворник в център за задържане

Източник/ци: Над 50% смъртност при чернодробни трансплантации в Правителствена, освен НЗОК, точи и бюджета: Ст. Кацаров | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!