Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“, заяви министър Минеков

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“, това каза на пресконференция служебният министър на културата Велислав Минеков. Той направи изявлението в отговор на обвиненията на Кошлуков, че Минеков е упражнил натиск и е заплашвал журналисти. Министърът заяви, че ще поиска разследване на ДАНС на дейността на шефа на БНТ, което трябва да покаже дали и той трябва да понесе рестрикции.

Като пример за свързаността на Кошлуков беше представено участието му в дружеството „Ноу фрейм медия“ и ТВ7.

Минеков припомни също, че сегашният директор на националната телевизия е бил в ръководството „Алфа“ - партийната телевизия на „Атака“. Служебният министър коментира, че в други държави за подобна партийна обвързаност е неприемлива за генерален директор на обществена медия, но явно не и в България. Той зададе и въпроса защо работата в „Алфа“ е изчезнало от професионалната биография на Емил Кошлуков, публикувана на сайта на БНТ.

Генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков има участие във фирма, която би трябвало да бъде санкционирана по закона ”Магнитски”. Той трябва да бъде подложен на същите мерки, както всички останали. Надявам се да обясни как е попаднал там. Не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия.

Това заяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

“Има още една фирма, която трябва да има рестрикции и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в ръководството, мисля, става въпрос за “Нюфрейм медия БГ”, обясни културния министър. 

“Надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук”, посочи проф. Минеков. 

“Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с тези фирми. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия“, каза още служебният министър на културата.

Културният министър разкри още, че милиони липсват от проекта за ремонт на "Ларгото", а в специален доклад на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, се цитират имената на трима министри и един кмет, които трябва да бъдат разследвани. Минеков обаче заяви, че няма право да разгласи повече, тъй като става дума за секретна информаця.

4.5 милиона евро са изчезнали от целия проект за ремонта на "Ларгото". ОЛАФ препоръчат да бъде направено разследване, а културният министър ще сезира българската и европейската прокуратура. Ще бъде подаден и сигнал за разходването на средствата, отпуснати за ремонта и създаването на галерията "Квадрат 500".

"Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков.

Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

Състоянието на НДК

До 1 януари загубата на Националния дворец на културата достига 86.5 милиона лева, обяви още проф. Минеков. Той ще поиска да разбере как се е стигнало до тази колосална сума и загатна, че може би се прави опит НДК да бъде приватизирана.

"Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка. Ще търсим какви са причините. Това е повече от половината бюджет и половината субсидия, с която разполага министерството. Това е повече, отколкото плащаме към всички културни институции под неговата шапка. Нямам обяснение как можем да се спасим. остават ми 30-35 дни управление. Няма да разреша приватизация на НДК по никакъв начин", отсече културният министър.

Той заяви, че ще поиска и обяснение за причините, наложили поместването на партиен офис в сграда, собственост на НДК. Става дума за централата на партия ГЕРБ.

"Ще искам проверка за това кога и как се е случило партия да се настани в културен двореч и какво общо има културата с партия ГЕРБ. Можем ли да кажем, че това е било част от правителство на насилие и директорите са били помолени да се съгласят на подобна услуга. Не е трудно. Те могат да бъдат заплашвани както от министъра на културата, така и от премиера", обясни още Минеков.

Обвиненията срещу Ангел Папалезов и скандалите около Васил Божков

Обвиненият от прокуратурата висш полицейски служител Ангел Папалезов е бил проследяван, включително и на срещи с настоящия министър на културата, обяви самия проф. Минеков пред журналистите.

Според Минеков става дума за активно мероприятие, за да може Папалезов да бъде наплашен.

ФрогНюз припомня, че Папалезов се сдоби с обвинение вчера, след 15-минутен разпит в прокуратурата. Той е сочен за участник в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков. Акцията срещу началника на сектор “Културно-исторически ценности” към ГД “Национална полиция” се случи, след като стана ясно, че той е един от назначените служители, които да проверят твърденията за подслушвания на политици. Бе посочено, че той е търгувал с антики, но разпространените от държавното обвинение снимки показаха, че става дума за сувенирни монети, които нямат стойност.

Минеков обясни, че Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков и е позволило тя да бъде показвана по света безпроблемно. В началото на месец ноември 2018 г. в парламента е постъпило предложение от три партии едновременно, което цели промени в Закона за културното наследство по отношение на колекциите, което да е в полза на бившия хазартен бос.

“Този закон стига до там, че идентифицирането на колекцията може да се случи навсякъде“, каза Минеков.

По думите му това означава, че всеки може да идентифицира собствената си колекция, дори в собствен частен музей и да каже, че тя е постъпила по реда на закона. 

“Има нещо много интересно, когато разровихме – произведения на изобразителното изкуство, графика, имаме и акварелчета дори, които са прибрани в Националната художествена галерия. Колекцията е над 2000 екземпляра. Смущаващо е, че покойният Светлин Русев има 81 закупени работи там, колкото никоя галерия не притежава. Но в същото време открихме 28 произведения на бившия министър Рашидов. Те не са във фонд "Подаръци“. Вероятно са добре заплатени. Нормално ли е, докато той е министър, негови произведения да отидат в колекцията на г-н Божков и да бъдат заплатени в колекцията на г-н Божков“, каза Минеков. 

“В същото време постъпленията от частния хазарт във фонд “Култура“ няма. Дали няма връзка между двете?”, попита Минеков.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“, заяви министър Минеков

Минеков: Кошлуков има участие във фирма, която трябва да бъде санкционирана по ”Магнитски"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!