Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов: Диана Дамянова пред Фрог

Тези, които са ограбвали хората в продължение на 12 години и то по един безогледен начин, трябва да бъдат наказани. Сега е стъпката на информацията. На изборите ще бъде стъпката на действието. След това ще е наказанието. Никоя демокрация на този свят не може да толерира такава безскрупулна корупция и управление като това на Борисов.
Това заяви в интервю за ФрогНюз Диана Дамянова, пиар анализатор.

Ето и цялото интервю:

Миналата сряда бяхме много жестоко шамаросани от Съединените американски щати. Как се чувства българският народ според Вас след такъв удар? 

Ние, българските граждани, ще ставаме все по-добре. Тези, които бяха шамаросани, ще стават все по-зле.

Всяка власт, според мен, е длъжна да се съобрази с упрека в корупция и да разрови там, където лицето Гешев отказва да бръкне от десетина години. Корупцията в България е очевидна. 

Освен това трябва да има някаква справедливост. Това гражданинът да се почувства добре, а крадците зле би овещестествило по някакъв начин мечтите на цяло едно поколение, което се чувства доста загубено в последните 10-15 г.

Има ли някакво значение как тези американски санкции се разглеждат от засегнатите, от ГЕРБ? 

Тази реакция, която засегнатите страни в лицето на Пеевски, Борисов, а и Божков, защото той също е част от това така или иначе, показва пълно несъответствие с реалностите. Пеевски каза, че нямал нищо общо. Партията му иска да им докажели нещо. 

Божков обясни, че сигналите са негови. Съвсем не съм склонна да го оневинявам в цялата тази ситуация - той е бил част от корупцията и в един момент му поискват повече, отколкото е готов да даде и се получава тази колизия между тях. 

Не можем да очакваме от групата Пеевски-Борисов-Гешев да направят някакво признание. Според мен от тук нататък обаче часовникът се е завъртял решително в една посока и нищо не може да го спре, независимо от това колко са безумни техните реакции. 

Прогнозата ми е, че това ще повлияе решително и върху резултатите от изборите. Аз очаквам ГЕРБ да получат под 15% - някъде между трета и четвърта политическа сила. 

Обратното броене е започнало и за моето поколение, което е изживяло години от комунизма, тези 12 г. от управлението на Борисов  бяха истинска мъка - създаваха в нас усещането, че това никога няма да приключи и е най-нечестният демократичен строй съществувал някога. 

В мантра се превърна настояването за представяне на доказателства през последните месеци на фона на целия куп обвинения в корупция и задкулисие. Стив Ханке обаче обясни, че финансовото министерство в САЩ няма такава практика, но казаното е вярно и САЩ нямат загубено дело по закона “Магнитски”. Но как това се приема от засегнатите? Те вероятно ще заведат дела, имаме такава заявка от Пеевски, например. 

Сигурна съм, че американците имат свои проучвания, за да вземат това решение. Всичко, което те съобщават, с изключение на онова лице, сочено за тайната лява ръка на Пеевски, което лично на мен не бе много известно, го знаехме. Американците просто направиха услуга на българския народ като огласиха това и по този начин дадоха един демократичен тласък на поведението на хората. 

Бъдещето на всяка нация е в ръцете на нейния собствен народ. В този смисъл - американците нито ми дължат на мен някакви доказателства, нито по някакъв начин техните се свързват с това какво българският народ ще направи. 

Тези, които са ограбвали хората в продължение на 12 години и то по един безогледен начин, трябва да бъдат наказани. Сигурна съм, че това ще се случи в три стъпки. 

Сега е стъпката на информацията. На изборите ще бъде стъпката на действието. След това ще е наказанието. 

Смятате ли, че има резон в твърденията за геополитическата игра на САЩ на родна територия? 

България им е най-важната територия на този свят?… Не. България има важно стратегическо значение, както и Турция. Така е, може да има такъв привкус. 

Но всичко, което видях, ми говори много повече, че това е протегната ръка към българския народ и призив той да си реши въпросите. От друга страна - никоя демокрация на този свят не може да толерира такава безскрупулна корупция и управление като това на Борисов.

Очаквам в следващите месеци по същия начин да започнат и реакциите от Брюксел.

Мислите ли? Има и сериозни очаквания към Европейската прокуратура, но на практика САЩ показа на ЕС, че не може да прекопае собствената си градинка. 

Всички онези, с които Борисов се прегръщаше, ще бъдат уведомени от собствените си медии какво чудовище е бил той, ще се разкаят. 

Да, но в крайна сметка много широко бе отразено случващото се у нас през последната една година от авторитетни западни медии. Бе коментирана точно тази връзка между Борисов и Меркел, верния съюзник на блока, лидерът, който не създава проблеми и прочее. Не доведе до нещо съществено. 

Убедена съм, че ще се случи нещо. Спомням си как Европа реагира, когато румънската прокуратура вкара в затвора измамниците там. Бе даден голям старт на страната, която бе назад, а сега ни е изпреварила, може би в пъти дори. 

В България се краде над 60%. Първо се връщат 30% за чекмеджето, след това 20% за посредника, редил сделката. След това 10% за този, който формално е спечелил операцията. Всичко, което трябва да се свърши, трябва да се направи с 40% от стойността. И понеже не може, то е калпаво и се разваля на втория месец. 

Признанието на Брюксел и лидерите ще дойде в третия етап - на наказанието. Ще има буйно каене. И как никой не е бил информиран и как било възможно да съществува нещо такова. Но това ще дойде, когато ние се справим със собствената си драма да ги накажем. Това ще се случи, след като лицето Гешев напусне онова топло място, на което седи. 

Това е последната барикада преди фаталното отстъпление, което ги чака. Те ще го бранят и с кръв. Но според мен срещу тях стои един решен да превземе тази крепост български народ. Това ще го видим на 11 юли. След това много бързо ще се случат нещата, смятам, че това ще е един от първите закони, които новия парламент ще приеме. 

Интервю на Джесика Вълчева

Източник/ци: Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!